Ytterligare 35 000 soldater till Persiska viken

NYHETER

USA fortsätter förbereda för ett krig mot Irak.

I natt kom beskedet från försvarsminister Donald Rumsfeld:

Ytterligare 35 000 soldater skickas till Persiska viken.

Upptrappningen fortsätter. 35 000 amerikanska soldater fick under natten mot lördagen, svensk tid, beskedet om avresa till Persiska viken.

Kommenderingen är den hittills största sedan militärhögkvarteret Pentagon började förbereda för ett eventuellt krig. Under hela januari väntas förband efter förband resa till regionen.

När upptrappningen började förra månaden var Pentagons målsättning att snabbt få 100 000 soldater till regionen. När de nu utkommenderade soldaterna når Persiska viken kommer målet att överskridas med råge – omkring 125 000 soldater kommer då att finnas på plats.

Kvarts miljon soldater behövs

Bedömningar gör gällande att omkring en kvarts miljon soldater skulle behövas för ett anfall mot Irak, men militärkällor säger till AP att tillräckligt med soldater nu kommer att finnas på plats för att inleda ett anfall.

14 000 av soldaterna som nu reser till Persiska viken ingår i två stora amfibiestyrkor. Militären vill inte närmre precisera vilken typ av soldater som ingår i de två specialstyrkorna, men AP rapporterar att det inte handlar om marinkåren.

Bombplan

Förutom dessa gavs beskedet till soldater och stridspiloter från North Carolina och till personalen ombord på ett dussintal tunga bombplan av typen B-1, från South Dakota. Och redan i onsdags lämnade tre amerikanska örlogsfartyg en marinbas i Norfolk, Virginia.

Samtidigt fortsätter striderna i Irak. För sjätte gången sedan nyår föll i går bomber över Irak. Enligt tv-bolaget CNN släppte sex amerikanska och brittiska plan under fredagen bomber mot irakiska kommunikationsanläggningar i flygförbudszonerna.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM