156 dödsdömda i USA benådade

Guvernör George Ryan i illinois: Det är det enda rätta

Foto: AP
Guvernör George Ryan talar vid ett universitet i Illinois. Det var en grupp studenter som tillsammans med sina lärare började undersöka flera dödsdomar i början av 90-talet. De hittade en oskyldig man. Sedan dess har ytterligare 16 oskyldiga benådats.
NYHETER

Staten Illinois 156 dödsdömda fick glädjebeskedet i dag – samtliga straff omvandlas till livstids fängelse.

Mannen bakom beslutet är avgående guvernören George Ryan.

Foto: AP
Guvernör Ryan beslutade i går att frige dödsdömde Madison Hobley, här med hustrun Kim, eftersom denne tros ha erkänt sina brott efter tortyr. Familjerna tog emot Hobley och hans tre kamrater med glädje. Offrets familj och den allmänne åklagaren rasade över beslutet.

Spekulationerna har varit många sedan republikanen George Ryan i går beslutade att bifalla fyra fångars nådeansökningar. Amerikanska medier väntade att merparten av de 156 fångarna skulle få sina straff omvandlade.

Strax efter fyra på lördagseftermiddagen, svensk tid, kom beskedet. En talesman bekräftade för AP att samtliga har fått sina straff omvandlade.

- Han har talat om det i några dagar och bara i en handfull fall funderade han, av olika skäl, på att inte inkludera dem, sa Dennis Culloton.

Beslöt sig i går

- Till slut, sent i går, beslutade han att detta var det enda rätta.

CNN rapporterar att beslutet väntats komma vid ett tal som George Ryan planerat att hålla vid Northwestern University där studenter länge arbetat för att få felaktigt dödsdömda frigivna.

De fyra män som guvernören i går benådade misstänks ha erkänt sina brott under tortyr.

- Jag tror att dessa män är oskyldiga. Annars hade jag inte benådat dem, sa George Ryan.

- Systemet har svikit alla fyra och det har svikit alla människor i denna stat.

För två år sedan släpptes 13 män som suttit dödsdömda efter avslöjanden om deras oskuld. Redan då beslutade George Ryan att stoppa samtliga planerade avrättningar i staten.

Mattias Lundell