Åtta hästar räddade ur skånsk damm

Isen brast när de skulle fotograferas

Foto: ROLAND BENGTSSON/SCANPIX
Räddningstjänsterna från Svalöv och Röstånga fick jobba hårt när de med hjälp av selar och traktor lyckades få upp hästarna ut det iskalla vattnet. Utmattade och nedkylda fick hästarna på Kolema gård dropp och varma filtar, i väntan på transport till djursjukhuset i Helsingborg.
NYHETER

HELSINGBORG

Åtta Shirehästar, världens största hästras, gick ner sig i en damm utanför skånska Röstånga på lördagen.

Samtliga kunde efter ett dramatiskt räddningsarbete fås upp levande på torra land.

Det var i samband med en fotografering inför en utställning som hästarna sprang ut på dammens is som brast under de tunga djuren.

Tre av hästarna kunde stuteriägarna själva dra upp, skriver Helsingborgs Dagblads nätupplaga. Men de övriga fem fick dras upp av brandmän från Röstånga och Svalöv. De tre sista hästarna var så utmattade att de fick dras upp med traktorhjälp.

Dräktigt sto

Den sista hästen som kom upp på torra land, ett dräktigt sto, var kraftigt nerkylt och fick föras med djurambulans till djursjukhuset i Helsingborg. Där behandlades hon med dropp.

- Det finns ingen risk för hästens liv just nu. Problemet är att hon inte kan resa sig. Hon behöver tid att återhämta sig, sade veterinär Christer Korpe på lördagseftermiddagen.

TT