Terrorhot mot turistparadis

Amerikanska UD varnar för attacker på Zanzibar

Foto: JOSEF FRIEDINGER
Zanzibar Drömresmål för många, men nu varnar amerikanska UD för att Zanzibar kan bli målet för en terrorattack.
NYHETER

Terrorister slog till mot paradisön Bali.

Nu hotas nästa drömresmål – Zanzibar.

Amerikanska UD varnar nu för terrorattacker mot restauranger, klubbar och hotell på ön.

FBI:s terrorlista Ahmed Ghailani är en av de 22 mest eftersökta männen på den federala polisens lista över misstänkta terrorister. Han föddes på Zanzibar och misstänks för bombdådet mot den amerikanska ambassaden i Tanzanias huvudstad Dar es-Salaam.

Zanzibar, utanför Tanzanias kust, är ett drömresmål. Långa vita stränder, klart grönblått vatten och historiska minnen lockar varje år nya turister till ön.

I går riktade dock det amerikanska utrikesdepartementet en varning till alla västerlänningar som planerar att resa till Zanzibar. Varningen gäller från och med fredagen till den 12 maj.

”Restauranger, klubbar eller hotell”

Det amerikanska utrikesdepartementet skriver i varningen att man mottagit ”information om att en terrorgrupp kan planera en attack mot en plats som inte namngivits.” Det ska vara en plats som ofta besöks av västerlänningar och det kan handla om ”restauranger, klubbar eller hotell”.

Ingen avråds direkt från att resa till Zanzibar. I stället uppmanas de amerikanska medborgare som planerar att besöka ön att vara försiktiga och ”noggrant bedöma hur viktig den egna säkerheten är.”

Zanzibar har under perioder varit självständigt och har i dag ett ganska stort självstyre inom Tanzania. Ön är till skillnad från fastlandet nästan helt muslimsk och det politiska läget Zanzibar och övriga Tanzania är sedan länge spänt. Så sent som för två år sedan skakades landet av blodiga upplopp.

al-Qaida misstänkta för bombdåd

Terrordåd har tidigare ägt rum i Tanzania. Sedan tidigare misstänks al-Qaida för bombdåden mot den amerikanska ambassaden i huvudstaden Dar es-Salaam och mot den kenyanska huvudstaden Nairobi, 1998.

Redan samma år åtalades Ahmad Khalfan Ghailani – född på Zanzibar – för inblandning i ambassadbombningarna. Ahmed Ghailani föddes någon gång mellan 1970 och 1974 och är en av de 22 mest efterspanade terroristerna på FBI:s lista. USA betalar upp till 25 miljoner dollar för information som leder till att hans gripande.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM