Fiskare borta utanför Gotland

Tom livflotte och vrakdelar hittades i dag

NYHETER

I morse flöt livflotten från fiskebåten Drott i land på Gotland.

I eftermiddag gav sjöräddningen upp hoppet om att finna de två besättningsmännen vid liv och sökandet avbröts.

– Alla möjligheter att finna de saknade vid liv anses därmed uttömda, skriver Sjöräddningscentralen i Göteborg.

Livräddningsflotten hittades vid halvniotiden på söndagsmorgonen.

– Den drev i land. Den var tom och delvis vattenfylld, säger Thommy Alexandersson, på Sjöräddningscentralen, till aftonbladet.se.

Fyndet var ett bakslag efter nattens och morgonens intensiva sökande efter fiskebåten Drott. Sjöräddningscentralen gav dock inte upp hoppet.

En rad fynd

Förutom flotten gjorde sjöräddningen en rad fynd som tros härhöra från Drott. Enligt Sjöräddningscentralen handlade det om en hink med en liten bit tamp, en lastlucka, en orange tross och ett dieselutsläpp har observerats på ytan väster om Stora Karlsö.

Dessutom hittades ett antal bojar, som används för att märka fisknäten, i vattnet mellan Stora Karlsö och det gotländska fastlandet.

Först 16.30 gav sjöräddningen upp och sökandet efter de två männen avbröts.

Drott gick ut från Klintehamn klockan 5 i går morse och väntades tillbaka 12 timmar senare. Båtens skeppare är enligt sjöräddningen i 40-årsåldern och har jobbat som fiskare i många år. Några övriga upplysningar har inte lämnats om honom eller hans kollega.

Anropade förgäves

Drott fiskade torsk sydväst om Karlsöarna under dagen. Vid 13-tiden ringde båtens ägare till en bekant.

- Han sa att det fanns tendenser till nedisning men att han inte bedömde läget som allvarligt, säger Björn Wrandel på sjöräddningen i Göteborg.

När hustrun slagit larm försökte sjöräddningen anropa Drott på VHF-radio. Man försökte också ringa till mobiltelefonerna ombord.

- Bland det första som blir nedisat på en båt är radioantennen och mobiltäckningen är inte bra där ute, säger Björn Wrandel.

En nedisning kan gå mycket snabbt.

Sökte stort område  

En helikopter från Visby var först att gå ut och leta.

  Kustbevakningens flygplan gick vid 22-tiden ut för att delta i sökandet. Under natten kallades ytterligare en räddningshelikopter från Berga örlogsbas in. Helikoptrar och plan är utrustade för att kunna söka i mörker. Området som skulle genomsökas är stort, 15 x 15 sjömil.

  Ett av kustbevakningens fartyg gick ut från Visby liksom en lotsbåt från Klintehamn.

fakta / räddningsinsatsen

Följande fartyg, helikopter och flygplan arbetade på söndagen för att hitta besättningen. Vid 16.30-tiden var hoppet över och ebnheterna återkallades.

Per-Iwar Sohlström, Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM