Kärnvapnen – diktatorns livförsäkring

Foto: AP
FOLKETS STÖD Dagen efter att Nordkoreas diktator Kim Jong Il meddelat att landet återupptar sina tester av långdistansrobotar gick tiotusentals ut på gatorna för att visa sitt stöd i huvudstaden Pyongyang.
NYHETER

Nordkoreas diktator Kim Jong-Il slåss för sin överlevnad.

Han är rädd att han står näst i tur efter Saddam.

I går meddelade Nordkorea att man tänker återuppta tester av långdistansrobotar. Hur farligt är det?

Foto: AP
Kim Jong Il.

Nordkorea har redan missiler som kan nå alla stora städer i Japan och Sydkorea. Givetvis ökar det risken för kärnvapenkrig.

Är det krig Kim Jong Il vill ha?

Nej. I första hand vill han säkra den egna regimens överlevnad. Eftersom USA stämplat Nordkorea som en skurkstat fruktar Kim att han står näst på Bushs lista över misshagliga regimer. Bättre livförsäkring mot en amerikansk attack än kärnvapen kan Kim inte skaffa sig.

Finns det andra tolkningar?

Vissa tror att allt bara är en bluff för att pressa omvärlden på ekonomisk hjälp och ett politiskt erkännande. Nordkorea har kört det tricket tidigare. En tredjedel av landets befolkning svälter och landet är mer eller mindre bankrutt. Regimen är så isolerad att vi inte vet hur den tänker.

Varför kommer krisen just nu?

Nordkorea utnyttjar skickligt att USA har händerna fulla med Irak. Risken för att USA ska våga sig på en militär attack är mindre.

Nordkorea är ett av världens fattigaste länder så varför löser inte USA problemet med några välriktade kryssningsmissiler?

Experterna tror att Nordkorea redan har flera kärnvapenladdningar undangömda. Dessutom vet man att Pyongyang sitter på mängder med kemiska och biologiska vapen. Ett amerikanskt angrepp kan utlösa en motattack med stora förluster i människoliv som följd.

Länder som Indien, Pakistan, Sydafrika och Israel har redan kärnvapen. Spelar det så stor roll om Nordkorea sitter på några stycken?

Ja. Nordkoreas regim är notoriskt oberäknelig. Den följer inte normala internationella umgängesregler. Dessutom säljer Nordkorea missilteknologi till vem som helst bara betalningen är bra. Ungefär hälften av landets exportinkomster kommer härifrån. Kim Jong Il kan mycket väl tänkas sälja kärnvapenhemligheter till andra diktatorer och även till terroristorganisationer. Skräckscenariot.

Går krisen att lösa?

Troligen blir det en förhandlingsuppgörelse men Nordkorea kommer när som helst att kunna skramla med kärnvapenhotet igen.

Wolfgang Hansson