Storspionen fri efter 11 år

NYHETER

■ ■ En spion och 21 mördare har fått nåd av regeringen de senaste 12 åren.

För Stig Bergling räckte det att sitta 11 år bakom galler.

Ingen i Sverige har suttit längre än Leif Axmyr som efter 21 år i fängelse fortfarande inte fått ett tidsbestämt straff av regeringen.

Sedan 1990 har 22 män fått återvända till ett liv i frihet efter utdömt livstidsstraff för spioneri eller mord. Här är några av dem:

En 47-årig pappa bränner ihjäl hustrun. När hon vill skiljas täpper han till bastuventilerna, lurar in hustrun, låser dörren och vrider upp volymen på teven för inte höra hennes rop på hjälp. Sonen hittar sin mamma död i bastun. Efter sju år i fängelse blev han fri, 53 år gammal. I dag är han omgift.

En 37-årig pappa dränker sin åttaåriga dotter i badkaret när hon leker med en snorkel.

Ett halvår senare stryper mannen sin sambo efter ett gräl.

Efter 15 år får han lämna fängelset och lever i dag med hustru och dotter i norra Sverige.

En 27-årig man kommer till Sverige för att tjäna pengar på tavelförsäljning men döms till livstid för mord efter att ha slagit ihjäl en 85-årig kvinna i hennes hem under ett rån. Det visar sig att han rånat och misshandlat flera gamla kvinnor. Efter 12 år beviljas han nåd och utvisas till sitt hemland.

En 26-årig man tränger sig med våld in hos sin granne, en 78-årig dam. Han slår henne i ansiktet, lyfter upp henne och släpper så hon faller på ryggen.

Sedan tar han tag om kvinnans hals och skakar tills hon tystnar. Efter 12 år blev han förra året frisläppt.

Storspionen Stig Bergling

säljer svenska försvarshemligheter till Sovjetunionen och döms till livstids fängelse 1979. Efter åtta år rymmer han under en permission men återvänder till Sverige frivilligt av hälsoskäl 1994. Då fortsätter han avtjäna sitt livstidsstraff i ytterligare tre år innan han friges. Då har han suttit i fängelse i 11 år.

ARTIKELN HANDLAR OM