Tolv män inför rätta för supportermisshandel

NYHETER

GÖTEBORG

De har jobb, fruar och barn.

På ytan vanliga unga män, socialt välanpassade.

Men ett par gånger om året deltar de i regelrätta ''slag''.

Det handlar om det polisen kallar ''problemsupportrar'' inom fotbollsvärlden.

På måndagen ställs tolv unga män från Göteborgsområdet inför rätta. Anklagade för att grovt ha misshandlat sex Hammarbysupportrar före en allsvensk fotbollsmatch i Göteborg i augusti 2001.

Ett av offren, en 23-årig stockholmare, var nära att mista livet. Han blev slagen med ett järnrör. Krossår i huvudet, brott på näsbenen och blödningar i hjärnan var några av hans skador.

De övriga fem målsägandena fick motta slag av flaskor och järnrör.

Den äldste av de åtalade är 33 år, den yngste 23, och alla nekar de till brott. Enligt åklagaren har en del av dem koppling till IFK Göteborgs så kallade ''firma'' Wisemen.

Planerade bråk

Åklagaren hävdar att de gjorde en samlad rusning mot Hammarbys upportrarna som den 27 augusti 2001 befann sig i centrala Göteborg. Senare samma dag skulle en allsvensk match spelas.

Östen Gustafsson, supporterpolis i Göteborg sedan tio år tillbaka, menar att detta inte var ett uppgjort ''slag'' utan en mer spontan aktion. Men i förväg planerade bataljer mellan de olika fotbollslagens ''problemsupportrar'' är vanliga.

– För många av dem är det en riktig kick. Spänningen och det oförutsedda är en form av drivfjäder. Man får en adrenalinkick av det hela när det ska till, säger Gustafsson.

Hans kollega, supporterpolisen Lars-Rune Bohlin, skriver i en promemoria i den digra förundersökningen att de här personerna under ''några exklusiva timmar'' lever i ett utanförskap och att de under några minuter känner att de behärskar både tid och rum.

Bohlin har vid samtal med inblandade förstått att upplevelserna är mycket starka och att det är svårt att hoppa av.

Håller sig undan

''Problemsupportrarna'' har enligt polisen alltmer fjärmat sig från de vanliga supportrarna och börjat uppträda mer dolt än tidigare.

– Det är viktigt att påpeka att de här inte har något med organisationernas vanliga supportrar att göra, säger Gustafssson.

''Problemsupportrarna'' håller sig vid ''högriskmatcher'' väl dolda. Man förflyttar sig osedda in mot citykärnan och dyker plötsligt upp vid en mötesplats som man har avtalat med motståndarsidan.

Ofta föregås detta av ett långvarigt så kallat chattande på Internet mellan personer från bägge sidorna. Hur chattrafiken ser ut kan man läsa i förundersökningen. Där talar man om ''slag'', ''fighter'' och ''strid''.

– Själva slagsmålet är nog inte det primära. Det handlar om en helhetsupplevelse, säger Gustafsson.

– Först är det planeringstadiet, sedan att hålla sig undan polisen och ta sig till den utsedda platsen. Det är som en lek, men en lek som kan få allvarliga följder.

Enligt åklagaren är åtalet mot de tolv männen unikt. Aldrig tidigare har man prövat frågan om en grupp som agerar tillsammans när det gäller just så kallat huliganvåld.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt pågår till slutet av februari.

Annika Hansson/TT