Khadaffi hjälper USA förinta al-Qaidamän

”bin Ladin försökte mörda mig”

1 av 2 | Foto: AP
Muammar Khadaffi vid ett besök i Swaziland förra året, följd av en kvinnlig livvakt. I en intervju avslöjar Khadaffi att al-Qaida försökt mörda honom vid flera tillfällen.
NYHETER

Länge var Libyens ledare Muammar Khadaffi USA:s fiende.

Nu hjälper han amerikanerna att hitta libyska al-Qaidamän.

– Säkerhetstjänsten utbyter information så att de kan förintas, säger Khadaffi i en intervju.

De politiska relationerna mellan Muammar Khadaffi och USA har i årtionden varit frostiga. Libyens ledare har utpekats som en av världens största finansiärer av terror.

Positionerna har länge varit låsta mellan länderna. En intervju med Khadaffi – som publiceras i dag och i morgon – i dagstidningen Washington Post och magasinet Newsweek visar att lite har förändrats.

Men samtidigt har de forna fienderna förenats – i kampen mot al-Qaida. Muammar Khadaffi säger att medlemmar av al-Qaida försökt mörda honom.

– Mordförsöken har utförts av al-Qaidamedlemmar från bin Ladins grupper, säger Khadaffi i intervjun.

Libyska terrorister i USA

Libyens ledare berättar att han länge känt till att det funnits libyska terrorister i USA och Storbritannien. Khadaffi påstår att de klarat sig genom att kalla sig för regimkritiker.

– Före den 11 september insåg inte de amerikanska underrättelsetjänsterna att de var terrorister. De försvarade sig med att de var motståndare till Khadaffi. Nu har både USA och Storbritannien via samarbete upptäckt sanningen, säger han.

Samarbetet ska bestå i utbyte av information mellan underrättelsetjänster i Libyen och USA. I ett citat som inte finns i dagens Washington Post säger Khadaffi, enligt AFP:

– Den libyska säkerhetstjänsten utbyter information så att de kan förintas.

Muammar Khadaffi går till attack mot bin Ladin och al-Qaida. Han säger dock att USA:s metoder bara stärker terrornätverkets position.

”Alla unga gillar bin Ladin”

– Jag är inte överens med honom, men i dagens islamiska värld har bin Ladin blivit en profet och alla unga människor gillar honom, säger Khadaffi.

I övriga delar av intervjun verkar positionerna dock vara lika låsta mellan Libyen och USA. Muammar Khadaffi anklagas som ytterst för bombningen av det Pan Am-plan som sprängdes 1988 över Lockerbie i Skottland och först 1999 lyfte FN sanktionerna mot landet.

USA har dock behållit sanktionerna och kräver ännu att Khadaffi tar ansvar för terrordådet. Det verkar han dock inte ha några planer på.

I en intervju säger Muammar Khadaffi:

– Finns det någon stat som skulle ta ansvar för bombningen av ett civilt flygplan och mordet på 270 människor?

Och fortsätter:

– Vi är ledsna, oavsett vem som gjorde det. Libyen kan också komma att bidra till (den ekonomiska) ersättningen.

Khadaffis dotter dödades

Muammar Khadaffi bekräftar att samtal pågår mellan Libyen, USA och Storbritannien och säger att han nu hoppas att USA är beredda att dela på ansvaret. Detta beror bland annat på att Khadaffis egen dotter dödades i ett amerikanskt anfall mot hans högkvarter.

Muammar Khadaffi är heller inte nöjd med hur USA sköter Irakfrågan. På en direkt fråga svarar han att han känner Saddam Hussein mycket bra. På frågan om Saddam Hussein är en rationell person svarar han dock:

– Jag tror inte det. Men även om han inte är rationell eller vis så utgör han inget hot.

Muammar Khadaffi frågar sig i stället vem som utgör det största hotet – president George Bush eller Saddam Hussein. Han förnekar samtidigt ryktena om att Saddam Hussein skulle ha erbjudits skydd i Libyen och redogör för en rad punkter där han går emot Saddam Hussein: Kriget mot Iran, invasionen av Kuwait och behandlingen av kurderna.

Mattias Lundell