Sista hoppet – spruta rätt in i hjärnan

Jonathan dödssjuk i galna ko-sjukan

NYHETER

LONDON

Jonathan, 18, är döende i galna ko-sjukan.

Hans enda hopp: dagliga injektioner rakt in i hjärnan.

Foto: PRESSENS BILD
"VI KAN INTE LÅTA HONOM DÖ" Jonathan Simms, 18, är dödligt sjuk i Creutzfeldt-Jacobs sjukdom. Han har allvarliga hjärnskador. Nu har hans föräldrar fått rätt i domstol att använda ett nytt medel, som bara prövats på djur.

Jonathan Simms sjukdom är långt framskriden och han har redan allvarliga skador på hjärnan och är bunden vid sin säng på ett sjukhus i Nordirland.

Hans föräldrar, Don och Karen Simms, kämpade hårt för att ge sin son den bästa möjliga vården sedan han fick diagnosen Creutzfeldt-Jacobs sjukdom, den mänskliga formen av galna ko-sjukan, för drygt ett år sedan.

"Inga andra alternativ"

De gick till den brittiska högsta domstolen för att deras son ska få en ny sorts behandling mot sjukdomen.

- Vår son håller på att dö ifrån oss och vi kan inte bara luta oss tillbaka och låta det ske, säger Jonathans pappa i The Sun.

I december gav högsta domstolen sitt utslag: Jonathan och en annan patient, en 16-årig flicka, ska ha rätt att få PPS, pentosan polysulfat, injicerat rakt in i hjärnan. Det blodförtunnande medlet har aldrig tidigare använts på det här sättet. Ett sjukhus motsatte sig behandlingen.

- Vi är medvetna om riskerna, men vi har inga andra alternativ. Det finns inte något botemedel som vi känner till i nuläget. Vi tror att den här behandlingen kan fungera, men vi vet inte i vilken utsträckning, säger Don Simms i The Guardian.

I fredags opererades Jonathan för att underlätta den dagliga behandlingen av injektioner med medlet rakt in i hjärnan.

Försök på djur

Högsta domstolen motiverade sitt godkännande med att båda patienterna är hjälplösa och sängliggande, ur stånd att röra sig och att deras föräldrar är medvetna om alla risker. För även om behandlingen fungerar kommer Jonathan fortfarande att ha allvarliga hjärnskador.

- Det handlar om att hjälpa vår pojke så fort som möjligt. Det är vårt enda hopp, säger Jonathans föräldrar.

Pentosan används i USA och Tyskland mot inflammation i urinblåsan. Förespråkarna säger att experiment på djur antyder att medlet kan fungera mot Creutzfeldt-Jacobs sjukdom.

119 britter har redan dött av sjukdomen. Ytterligare tio riskerar att dö.

Kan bli sjuk – efter 20 år

Ulrika Häggroth