Sköt ridande granne - fick 4 års fängelse

NYHETER

Det svartnade för ögonen på den 66-årige pensionären när han såg hur grannen red på hans väg.

Han tog fram älgstudsaren och sköt tre skott som träffade både hästen och ryttaren.

Pensionären döms nu till fyra års fängelse.

Foto: HENRIK HANSSON
Aftonbladet den 1 november förra året. 66-åringen sköt hästen i halsen och skadade ryttaren i benet.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 66-åringen var under inflytande av en psykisk störning. Men ingen allvarlig störning varför han inte döms till vård.

Mannen som lider av kärlkramp sedan flera år tillbaka har under en längre tid retat sig på hästarna som hans grannar har.

Den här dagen, den 31 oktober, skulle en av dem filma en islandshäst som skulle säljas. Han red därför fram och tillbaka på grusvägen upp till 66-åringens bostad, en villa i Östanbjörka utanför Ludvika.

66-åringen gick ut för att prata med ryttaren, som försökte koncentera sig på ridningen men sa i farten att han skulle laga vägen.

Pensionären kände sig mycket provocerad när ridningen fortsatte. Falu tingsrätt skriver att han blev "upprörd och hatisk bortom allt förnuft".

När han tog fram sin studsare, kaliber 6,5 , laddad med jaktammunition, skulle han först bara skrämmas, hävdade han. När han sköt siktade han högt över.

Men eftersom ett skott träffade hästens hals, och ett ryttarens ben när han sprang, tror inte domstolen på hans version.

Vågar inte bo kvar

Åklagaren ville att gärningen skulle bedömas som försök till mord. Tingsrätten anser att dådet var försök till dråp på grund av hans psykiska skick.

- Han är aldrig straffad för någonting tidigare, mycket talar för att vi kommer att överklaga, säger hans advokat Björn Henriques.

Den beskjutne 26-åringen har genomgått flera operationer och kan i dag gå med kryckor. Han har blivit orolig och vågar inte bo kvar.

Anders Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM