Två av tre har känt sig utbrända

TCO-ordföranden: Det är fullkomligt oacceptabelt

NYHETER

Sverige är EU:s sjukaste nation.

Och på Dagens fråga på aftonbladet.se svarar 66 procent av läsarna att de känt sig utbrända.

– Det är en skrämmande siffra. En fullkomligt förfärlig siffra, säger TCO-ordföranden Sture Nordh.

Foto: Peter Knopp
TCO-ordföranden Sture Nordh upprörs av resultatet av omröstningen.

I dag inleder Aftonbladet artikelserien ”Det sjuka Sverige”. Siffrorna är skrämmande – 100 nya människor går in i väggen varje dag. De sällar sig till en skara om 334 000 svenskar som har sjukpenning, rehabiliterings- eller arbetsskadeersättning.

Dagens fråga på aftonbladet.se är: Har du känt dig utbränd?

Vid tvåtiden hade 66 procent svarat ja. TCO-ordföranden Sture Nordh är inte förvånad.

– Siffrorna ligger i det häradet. Det kan säkert vara en viss överrepresentation av de som svarar ja, men det är oerhört många som någon gång känt att man har en arbetsbelastning och en situation som man inte klarar av, säger Sture Nordh.

"Fullkomligt oacceptabelt"

– Jag är inte förvånad. Men det är en fullkomligt oacceptabel siffra.

TCO har drivit sjukskrivningsfrågan hårt, men Sture Nordh säger att det är först de senaste åren som den börjat att tas på allvar. Han säger att det fortfarande finns en inställning som går ut på att folk inte anstränger sig, att det fuskas och att Sverige har världens bästa arbetsmiljö.

För liten bemanning

Har inte Sverige det?

– Vi har sannolikt världens bästa arbetsmiljö när det gäller de fysiska bitarna. Vi kan buller, belysning, temperaturer och ergonomi. Men det är inte det som leder till de stora problemen.

Sture Nordh säger att arbetsbelastningen på de anställda på många håll har gått för långt. Mycket av fritiden går åt till att vara uppkopplad och arbeta via mobiltelefoner och datorer.

– Att det inte finns gränser är det stora problemet. Sanningen är att många arbetsplatser har alldeles för liten bemanning, säger Sture Nordh.

Läs också:

Mattias Lundell