Ukrainsk massmördare inför rätta

Polisman fick sparken – mördade 21

NYHETER

MOSKVA

En ukrainsk polisman dömdes till åtta månaders fängelse för förfalskning och fick sedan problem med att hitta en ny anställning.

Hans hämnd blev brutal.

Nu åtalas han för 21 mord efter att ha sällat sig till raden av ukrainska massmördare.

Polismannen har själv uppgett att han var ute efter revansch.

- Jag svor att hämnas på dem vars fel det var att jag hamnade i fängelse och som förödmjukade mig under utredningen. Jag ville straffa polisen, förklarade mördaren enligt nyhetsbyrån Interfax när rättegången inleddes i Mariupol i östra Ukraina i förra veckan.

De nu 30-årige ex-polisen greps i maj i fjol. Han har erkänt totalt 19 av morden, inklusive ett på en tolvårig flicka. Bland offren finns även fyra poliser.

Samtliga 21 mord som han anklagas för har skett under de tre senaste åren.

Inte värst

Trots det stora antalet offer är polismannen ändå långt ifrån den värsta massmördaren under Ukrainas korta tid som självständig nation.

För drygt fyra år sedan dömdes den då 39-årige skogshuggaren och sjömannen Anatolij Onoprienko till döden efter att på mindre än fyra månader - från julafton 1995 och framåt - ha rånmördat 40 personer, inklusive tio barn, i trakten kring Lviv i västra Ukraina.

- Jag är en robot, jag känner ingenting, sade Onoprienko när han dömdes. Samtidigt krävde han att bli undersökt som ett ''naturfenomen'' och skyllde sina mord på order från ''gud eller utomjordingar''.

Ökänd kannibal

Under rättegången 1998 erkände Onoprienko ytterligare tolv mord utförda 1989. Därmed kom han upp i samma dödssiffra, 52, som den mest ökände massmördaren i området, Andrej Tjikatilo.

Tjikatilo jagades av sovjetisk polis i åtta år i trakten kring Rostov-na-Donu i Ryssland och östra Ukraina innan han till sist kunde gripas 1991. Då hade han mördat, torterat och delvis ätit upp 52 unga kvinnor och barn sedan 1978.

Tjikatilo dömdes till döden och avrättades 1994.

Wiktor Nummelin/TT