”Vi måste bli mycket mer modiga på arbetsplatserna”

Aftonbladets reportrar chattade om utbrändhet och stress

NYHETER

Maria Trädgårdh och Leif-Åke Josefsson svarade på frågor och tog emot synpunkter om Aftonbladets nya artikelserie ”Det sjuka Sverige”.

Lisa säger: Varför jobbar just svenskarna så mycket?

Maria och Leif-Åke säger: Bra fråga...Men att arbeta hårt har väl alltid varit en tung tradition i detta land - vi är världskända för hög arbetsmoral!

braveman säger: Tror ni att det har betydelse om man trivs i sitt arbete även om man har det stressigt? Kan man drabbas i alla fall?

Maria och Leif-Åke säger: Visst har det betydelse att man trivs på sitt jobb...men vi har också träffat högavlönade, "lyckade" män och kvinnor mitt uppe i karriären som tagit på sig för mycket och gått in i väggen.

rolle säger: Hej. Utbrändhet är för lätt att ta till.

Det är ett sätt att leva idag att ena parten arbetar o den andra nöjer sig med a-kassa eller sjukkassa.

Maria och Leif-Åke säger: Ja, det finns säkert sådana exempel också. Vi tror dock inte att det är särskilt utbrett.

core säger: Jag skulle vilja påstå att det är bristen på balans med resten av livet som gör att man går in i väggen. Har man inget annat än ett kul jobb så är klart man kan trivas med att jobba ihjäl sig och le hela vägen tills det tar slut.

Maria och Leif-Åke säger: Visst, Core, det ligger mycket i det du säger. Ett antal experter som vi talat med pekar just på att ”balans i livet”, och inte bara arbetet, håller dig frisk och därmed också sjuktalen nere om man ser det i ett bredare perspektiv.

Nina säger: Varför drabbas i kvinnor i så större grad än män?

Maria och Leif-Åke säger: Flera orsaker - duktig flicka-syndromet är en. Dubbelarbete (familj och heltidsjobb) är en annan. De hårda neddragningarna inom den offentliga sektorn är en tredje.

Men oftast är det ju en kombination av allt detta som slår ut just kvinnor.

Nina säger: Hur kan man undvika att hamna där. Hur ska man bete sig?

Maria och Leif-Åke säger: De som lyckats och som vi talat med säger att det handlar om att ta ett eget ansvar och lyssna på varningssignalerna i tid. En annan viktig del är att prata med sin arbetsgivare - i god tid - om man känner att jobbet håller på att ta kål på en.

Ida säger: Vad ska man göra om man är utbränd men inte har råd att sjukskriva sig?

Maria och Leif-Åke säger: Det måste man. Annars dör man Ida.

Mia säger: Vi är trettio telefnister som inte får vatten på jobbet, inte resa på oss eller prata med varandra.15 st har slutat inom 6 månader och och 5 är halvtidssjukskrivna och resten går på knäna. vad ska man göra när man inte får stöd från någon.

Maria och Leif-Åke säger: Gå till facket, det låter som slavarbete i kubik. Eller ring oss efter chattet!!

rolle säger: Vi jobbar inte för mycket. Utbrändhet/sjukskrivning eller A-kassa är ett lämpligt alternativ att leva för om partnern jobbar.

Maria och Leif-Åke säger: Det finns säkert en och annan fuskare rolle...men en undersökning som gjorts nyligen i Luleå visar att fuskprocenten är så låg som bara några procent.

Red Rose säger: Hjärtklappningar, svårt att sova, ont i mellangärdet, krypande känsla i kroppen, ångest för att behöva gå upp ur sängen. Är detta tecken på att man är utbränd?

Maria och Leif-Åke säger: Kanske, gå till doktorn direkt!

Certa säger: Kan utbrändheten bero på att svenskar inte känner sig fria?

Maria och Leif-Åke säger: Säkert. Till viss del. Hela livet spelar roll.

Mia säger: det är konstigt att det finns så mycket arbetslösa när dom som har arbete aldrig är lediga.

Maria och Leif-Åke säger: Det finns de som tycker att vi borde dela upp jobbet mer - idag tycker 6 av tio att de har för mycket på jobbet. Samtidigt finns över en miljon som inget har att göra.

Fredrik säger: Exakt vad innebär utbrändhet? Känns som att jag aldrig riktigt fått koll på själva begreppet.

Maria och Leif-Åke säger: Du kan läsa om alla de symptom som läkare använder för att konstatera utbrändhet i dagens upplaga av Aftonbladet eller aftonbladet.se.

Dexter säger: Anledningen åter igen är vi känner att vi inte har något inflytande. Vare sig på våra arbeten eller den skatt vi betalar in.

En undersökning i Danmark visar också på en tredje stor anledning: vi sitter fast i dåliga förhållanden och orkar/törs inte bryta upp.

Enligt den danska undersökning beror nära 50% av utbrändhetsfallen på detta.

Maria och Leif-Åke säger: Det kan säkert stämma.

Matsa säger: Har du känt dig utbränd nån gång? Bra fråga, har du känt dig förkyld nån gång?

Maria och Leif-Åke säger: Ja. Ja.

Gunnel säger: Enda anledningen till utbrändhet är besparingshysterin inom arbetslivet som gör att mindre antal människor skall göra fler människors jobb.

Maria och Leif-Åke säger: Det finns fler anledningar. Men det är riktigt att det är en av de stora skälen till varför vi är där vi är.

rolle säger: Vad händer om vi kan minska sjuk o frånvaroantal med 50 %. Vad skall den halva miljonen människor arbeta med?

Maria och Leif-Åke säger: Människor är i grunden kreativa och vill arbeta och känna sig betydelsefulla.

london calling säger: varför diskuteras endast utbrändheten inom arbetslivet och inte den bland studenter?

Maria och Leif-Åke säger: Vi har berättat om utbrändhet bland olika grupper många gånger i Aftonbladet. Studenter, dagisbarn, lärare och så vidare.

Gunnel säger: Vi har glömt bort det oerhörda ansvaret som arbetsgivaren har. Jag rekommenderar att facken sätter större press på arbetsgivaren.

Maria och Leif-Åke säger: Det finns de som menar att arbetsgivare kommer undan för lätt och att lagstiftningen bör skärpas. Men inte heller facket har varit särskilt röststarka i denna fråga, kanske på grund av att de långtidssjuka saknar en kraftfull röst.

undrande säger: Kan man bli utbränd enbart genom att ha för mycket att göra?

Maria och Leif-Åke säger: Jo, det är precis det man kan.

krille säger: kan man bli utbränd om man är arbetslös..men har hand om sin son på heltid

Maria och Leif-Åke säger: Ja, det kan man. Att vara arbetslös innebär en press och vi har talat med personer som varit i en situation liknande din.

Sharmaarke säger: Tror Ni att det är många som fuskar?

Maria och Leif-Åke säger: Fusk förekommer inom detta område liksom inom alla andra. Men som vi nyss påpekade - en undersökning i Luleå visade att andelen fuskare är så liten som bara några procent.

bb säger: Det konstiga som jag sett är att ju kortare tid vederbörande varit i arbetslivet, då menar jag på arbetsplatsen, desto oftare verkar man bli utbränd.

Det ryktas om att det finns en utredning som har visat detta men att dee hemligstämplats. Om det är sant spricker ju hela "arbetsorsaksteorin"...

Maria och Leif-Åke säger: Låter märkligt. Stämmer detta, skulle vi verkligen vilja se den undersökningen. Tipsa oss gärna.

Dexter säger: Faktum är att det är lika vanligt att man är utbränd om man är understimulerad och inte har något inflytande.

Maria och Leif-Åke säger: Ja, så kan det vara också. Det är några av orsakerna som lyfts fram i debatten. Så man behöver inte jobba sig in i väggen - det kan ske också på det vis du beskriver.

doris säger: kan man få någon ersättning om man är utrbränd ?

Maria och Leif-Åke säger: Det klassas som sjukskrivning och de vanliga reglerna gäller.

tommy säger: Kommuner och Landsting bör föregå med gott exempel! Blir aldrig politiker utbrända?

Maria och Leif-Åke säger: Jodå, politiker blir också utbrända. Det mest kända exemplet är Norges nuvarande statsminister Kjell Magne Bondevik, som fick ta time out.

Maja säger: Jag tror att utbrändheten kan undvikas genom mycket enkla åtgärder

Maria och Leif-Åke säger: Perfekt om det bara vore så. Men för många är detta något väldigt komplext. Någon universallösning finns inte eftersom alla människor är unika. Man får lösa det från fall till fall. För en del kan det gå på några månader, för andra kan det ta år.

Patric säger: Hej!

Är det inte lätt att människor blandar ihop begrepp som tex "överanstränging" med det betydlig allvarligare "utbränd"? För även det förstnämda är ju allvarligt och kan resultera i långtidssjukskrivning.

Maria och Leif-Åke säger: Hej Patric, visst sker sammanblandningar. Detta är ju ett relativt nytt fenomen och även läkare, inte bara de drabbade, famlar fortfarande.

sahlgren säger: det borde lagstiftas emot att konsultfirmor kan ta betalt för att ha andra personer anställda och i sin tur hyra ut dem till andra firmor - detta stänger arbetsmarknaden för fasta tjänster och driver ner lönerna...

Maria och Leif-Åke säger: Ja, fast detta faller väl lite utanför dagens ämne och dagens fråga...

Frisk säger: Finns begreppet utbränd på andra språk än svenska?

Maria och Leif-Åke säger: Hej Frisk (låter bra) Jodå, begreppet kommer ursprungligen från engelskans burnout.

Evelina säger: Om man har råkat ut för utbrändhet en gång i livet, är det då stor risk att man råkar ut för det igen?

Maria och Leif-Åke säger: Ja, klart att det kan bli så. Men har man varit utbränd en gång är man förhoppningsvis mycket mera alert på de varningssignaler man måste se upp med.

core säger: Det låter så lätt när ni säger att man ska prata med sin chef så fort man känner att det är påväg utför, hur många tror ni vågar gå till sin chef och säga att de inte klarar sitt jobb?

Maria och Leif-Åke säger: Vi tror att man måste bli mycket mer modiga på arbetsplatserna. Det är för djäkligt om människor ska behöva känna att de inte vågar säga sin mening. Om du inte vågar gå till chefen, gå till facket. Ofta handlar det inte om att man inte klarar sitt jobb, bara att man fått för mycket att göra.

rolle säger: Maria o Leif: Steg 1 för att undvika utbrändhet??

Maria och Leif-Åke säger: Försök skapa dig rätt balans i livet - mellan jobb, familj, fritid, vänner och din egen tid.

leffe säger: Har någon eller några blivit utbrända på Aftonbladet?

Maria och Leif-Åke säger: Ja, det har hänt även här.

megla säger: Finns det några undersökningar om bostad och utbrändhet?

Maria och Leif-Åke säger: Nej, inte vad vi vet. Men boendesituationen kan spela in.

HelenaE säger: Går det att kräva rehabilitering? Jag har varit sjukskriven i snart tre år men nekats hjälp.

Maria och Leif-Åke säger: Svar till Helena: Ja, vänd dig till försäkringskassan på din ort. Du har rätt till rehabilitering.,

Maria och Leif-Åke säger: Tack allihop för bra frågor!

Leif-Åke Josefsson

Maria Trägårdh

Fortsätt följa serien i morgon och på onsdag.

Läs också: