Bästa rösten fick inte vara med

Juryn djupt oenig redan i första avsnittet

NYHETER

På måndagen var det dags för en ny säsong av Fame Factory. Bert var sig lik och skrädde inte orden när castingturnén var i Malmö för att hitta nya talanger. Han plockade folk i kön, innan han hört dem sjunga.

– Om det finns ett guldkorn så ser jag det!

Jurymedlemmarna Bert och Monica var oense.

Precis som förra året började den här Fame Factory-säsongen med en castingturné. Den första anhalten blev Malmö, där Monica Einarsson, Bert Karlsson och Daniel Breitholtz agerade jury. Bert fick ju en del kritik förra året för att han gick mer på utseende än på rösten hos de tävlande. Han verkade inte tagit åt sig av kritiken, för i första programmet plockade han folk direkt i kön.

Men det började bra. Väldigt många sökande hade tagit sig till Malmö för att försöka få en plats i huset i Skara. Bert hade höga förväntningar och hoppades hitta några pärlor.

– En ny Carola, en ny Magnus Carlsson...

Några pärlor hittade han redan utanför. De han tyckte såg bra ut skickade han in direkt genom att ge dem en nummerlapp. En av de hoppfulla i kön tyckte att Berts agerande var en aning osjysst och opponerade sig, men Bert gav honom också en nummerlapp och då blev han tyst.

Till slut hade ungefär 100 plockats ut, de skulle först få sjunga var och en för sig och de som gick vidare till steg två fick ytterligare en chans att visa vad de gick för.

Sångpedagog Monica fastnade framför allt för Cecilia Furlongs röst.

– Den bästa rösten, utbrast hon när juryn under framförandet diskuterade. Men Bert var skeptisk.

Andra sökande fick ganska direkt smaka på Berts hårda ord. En tjej kom av sig i låten hon sjöng.

– Ni måste kunna låtarna när ni kommer hit! Det är viktigt att ni inte tar det här med en klackspark, ni måste förbereda er ordentligt! Ni konkurrerar ju med 100 stycken, sa Bert.

Herr Karlsson tyckte också att allt för många sjöng musikallåtar, medan Monica inte tyckte att man kunde utesluta folk bara för att de sjöng i en speciell genre.

– Det går jag inte med på personligen, som har jobbat i alla genrer själv, sa Monica argt. Det märktes att juryn redan här var ganska oense.

Bert fortsatte sin kritik och gav sig nu i stället på kläderna hos de sökande. Martin Perssons röst var det inget fel på, menade Bert, men däremot hans klädsel.

– Jag tycker att du ska byta ut skidbyxorna. Det är viktigt att du klär dig efter vad du sjunger, sa Bert.

Så var det dags för den oeniga juryn att dra sig tillbaka för att diskutera vilka som skulle bli de lyckliga och gå vidare. När de kom till Cecilia Furlong försökte Monica stå på sig.

– Den bästa rösten, konstaterade hon.

– Det var ingenting, sa Bert.

Efter ytterligare diskussioner var Monica upprörd.

– De som sjungit bäst i hela programmet i dag ska vi inte ha med. Det tycker jag är jättetråkigt!

– Så är det ibland, konstaterade Bert lugnt.

I Cecilias fall var det Bert som fick sista ordet, alltså gick hon inte vidare. Något egentligt skäl till detta beslut fick inte Cecilia - och inte tittarna heller.

De gick vidare från Malmö:

aftonbladet.se