Titta, så bra vi mår – egentligen

... och två av tre tror att det blir bättre i år

NYHETER

Visst mår vi bra.

Trots vikande konjunktur, spartider, börsras och mer därtill anser 62 procent av svenska folket att 2002 var ett bra år.

Och 68 procent tror att 2003 blir bättre eller mycket bättre.

- Jag tror att en svensk mår bäst när han mår litet dåligt, säger artisten Lasse Eriksson.

GILLAR LÄGET Vinter och kyla tar inte död på optimismen. Inte heller kan börsras och krigshot få den svenska livsglädjen att falna. En ny undersökning visar att svenskar är lyckliga - och mår bättre än de tror.

Det är undersökningsföretaget Netsurvey, som gör sina undersökningar på internet, som kommit fram till att vi anser att vi mår bra. Frågorna skickades till 1 200 personer mellan 15 och 55 år. Av dessa svarade 870 personer.

- Vi är förvånade över resultatet. Vi trodde inte att så många ansåg sig må så bra, säger Peter Bolinder, vd på företaget.

"Folk är smygglada"

Lasse Eriksson:

- Egentligen tror jag att folk är litet smygglada. Jag tycker nog inte att svenskarna är så klagiga som det ibland verkar i tv och tidningar.

Folklivsforskaren Jonas Frykman vid Lunds universitet är också lite förvånad över resultatet:

- I tidningar och tv framträder bekymrade politiker och säger att det är kris. Så man får lätt den uppfattningen att det står dåligt till.

- Det tror jag beror på, att politiker är yrkesmässigt intresserade av att det är kris.

- Kriser är deras jobb att hantera och finns det inga kriser så behövs de ju inte, säger han.

Svenskarna tror dessutom att det här året, 2003, blir ett än bättre år. Hela 68 procent tror att året blir "mycket bättre" eller "bättre".

"Man hoppas alltid"

- Det är däremot inte så underligt. Man hoppas alltid att det ska bli bättre. Inget samhälle har genom historien fungerat utan hopp. Människor och samhälle drivs framåt av att man man hoppas och vill förverkliga sina förhoppningar, säger Jonas Frykman.

Av olika händelser anser 26 procent att den varma sommaren var förra årets händelse, 20 procent anser att det var mordet på Fadime Sahindal och 13 procent att avslöjandet om valstugerasismen var det.

Urlika glömd

Romansen mellan Sven-Göran Eriksson och Ulrika Jonsson tyckte ingen, 0 procent, var något att komma ihåg.

Årets största kulturhändelse var Ast-rid Lindgrens bortgång.

Det tyckte 72 procent.

62 procent tycker att 2002 var ett bra år

Här är fler svar från nöjda svenskar.

Per-Iwar Sohlström