”Polisen är inte till för allmänheten”

Leif G W Persson: De saknar en kvalificerad ledning

NYHETER

Göteborgskommitténs utredning – om EU-kravallerna – riktar hård kritik mot den svenska polisen:

”Bristande samsyn, dåligt chefs- och ledarskap, samt bristfällig utbildning”.

– Jag skriver under på allt, säger polisprofessor Leif GW Persson till aftonbladet.se.

Foto: Hanna Teleman
Leif GW Person skriver under på kritiken.

Leif GW Persson har länge talat om bristerna inom den svenska polisen och efterlyst en ny, bättre organisation.

– Men ingenting har hänt, säger Leif GW Persson.

Nu tror han för första gången på tjugo år på en förändring. Anledningen är Göteborgskommitténs slutbetänkande som presenterades på tisdagen. Bland utredarna finns förre statsminister Ingvar Carlsson och tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn.

Brister i ledarskapet

– Det är tunga politiker som säger detta. Och möjligen blir politikerna till slut så förbannade att de tar i tu med sina uppdragstagare, säger Leif GW Persson.

Och fortsätter:

– Polisens ledning har försummat att sköta sin verksamhet. Men de politiskt ansvariga har också försummat att sköta polisen.

Av de problem som utredarna pekar på ser Leif GW Persson ett som absolut viktigast – bristerna i chefs- och ledarskapet.

– Polisen saknar i väsentliga delar en kvalificerad ledning, säger han.

Navelskådande

– Polisen är inte längre till för samhället och allmänheten. Polisen, som den leds, är till för polisen. Det handlar om navelskådande. Den styrs av juristpoliser och en och annan byråkrat med politiska förtecken.

Kommittén skriver i sina slutsatser att flera händelser ”antyder att det kan finnas ett grundläggande strukturellt problem inom den svenska polisen.” Man pekar inte bara på kravallerna i samband med EU-toppmötet utan också på mordet på Olof Palme, spionen Stig Berglings flykt, dödsskjutningarna vid Stureplan, Osmo Vallos död och polismorden i Malexander.

"Huvudet i sanden"

Trots att kritiken länge har funnits menar Leif GW Persson att inget har hänt. Han säger att det är ytterligare ett tecken på dåliga ledarskap.

– När man hör sådant här så tillsätter man en utredning och stoppar huvudet så långt ner i sanden man kan, säger Leif GW Persson.

En förklaring som ofta ges till polisbrist och andra problem är bristande resurser. Men Leif GW Persson vill inte att mer pengar pumpas in i verksamheten.

"För många byråkrater"

– Det är vansinne att kasta bra pengar efter dåliga. Det vore som att sätta in pengar i ett företag som inte är livskraftigt. Först måste man få ordning på sin verksamhet, sedan kan man diskutera om det behövs pengar.

Leif GW Persson ger sitt recept på hur problemen ska lösas. Han räknar upp en rad åtgärder:

Börja med att sparka den nuvarande ledningen och konkurrensutsätt den.

Organisera polisen i mindre, självständiga enheter.

Se till att de verkligen får redovisa vad de sysslar med.

Det finns lika mycket polisbyråkrater som det finns operativt verksamma poliser. Det fungerar inte. Det bästa vore att skala bort den byråkratiandelen.

Fler artiklar:

Mattias Lundell