"Bert är en riktig skitgubbe"

Herr Karlsson möter motstånd hos de sökande

1 av 3
Bert fortsatte på den inslagna banan.
NYHETER

Åter igen utmärker sig Bert. Helt ogenerat väljer han ut finalister baserat på utseenden snarare för eventuella röstkvalitéer. Men någon brist på talanger är det inte - snarare tvärtom...

På plats i Göteborg befinner sig Bert, Monica och Daniel, redo att plocka ut de allra bästa ur en stor mängd sökande. Bert kör dock som vanligt sitt egna race. På väg till audition pratar han i telefon med någon och lovar personen ifråga att om hon letar upp Bert på plats ska hon få gå förbi kön. Det visar sig senare vara Jessica Martinsson, en tjej som Bert "upptäckte" i Malmö och som han nu vill ge ytterligare en chans.

Och intresset är stort - trots ihärdigt regnande ringlar sig en enorm kö fram.

– Det här är ju inte klokt, säger Bert som knappt tror sina ögon.

Väl på plats dyker Jessica Martinsson upp och få helt sonika glida förbi hela kön medan Bert välkomnar henne med orden:

”Du ser för jävla fräck ut!” Men det finns en liten hake med Jessica. Eftersom hon gift ber Bert henne att inte skylta med sitt civilstånd.

– Killarna måste ju ha något att hoppas på.

Berts arbete med att handplocka folk ur kön fortsätter.

– I nittio procent av fallen måste man ha rätt utseende för att bli artist. Men, de ska inte vara för vackra, då blir det också fel. De ska vara lagom sensuella och spännande.

Men hans beteende väcker anstöt och en tjej blir riktigt förbannad.

– Faan va dåligt! Jag blir så förbannad alltså. En annan tjej fyller i:

– Han är en riktig skitgubbe, det är dålig stil och jag är jättebesviken!

En kvinna med barnvagn och två barn vid sin sida frågar Bert om inte hon kan få en chans. Föga oväntat nobbar han henne på studs med uppmaningen att istället satsa på att skriva låtar.

Audition fortsätter och vi följer flera av de sökande. Några går vidare medan det blir nobben för andra. Som vanligt blandas glädjetårar med bittra tårar av besvikelse. Under juryns överläggning går meningarna som vanligt isär. Monica står fast vid att fästa mindre vikt vid hur personen ifråga ser ut: "Jag vill se att det glittrar i ögonen på folk".

Bert konstaterar nöjt att han kan vara "jätte-oöverens" med någon och sedan blir det bra: "det vill säga när de tycker som jag"!

Daniels förklaring till varför juryn är oense är "att det var för många begåvade så det krävdes mer debatt ".

Arbetet med att hitta finalister till slutgallringen i Stockholm fortsätter.

De gick vidare från Göteborg:

Anna Bergstrand

ARTIKELN HANDLAR OM