Polisledningen: Vi tar till oss kritiken

”Men G W Perssons allmänna spyor går inte att kommentera”

NYHETER

Göteborgskommittén kritiserar nu den svenska polisen.

De talar om dålig samordning, bristfällig utbildning och chefsproblem

– Vi är ödmjuka och vill ta till oss av vad de säger, säger Staffan Kellerborg, informationsdirektör på Rikspolisstyrelsen, till aftonbladet.se.

Staffan Kellerborg ser två typer av kritik. Dels den som pekar ut specifika brister i arbetet, dels den som talar om strukturproblem i svepande ordalag.

– Göteborgskommittén pekar på sådant som är bra, men också på svagheter. Man säger att rikspolisstyrelsen borde gå in och samordna verksamheten i sådana här sammanhang. Det kan man ta till sig, det är konkret, säger Staffan Kellerborg.

Bristen på samordning

Ett exempel som kommittén lyfter fram är bristen på samordning mellan landets tre piketstyrkor i Stockholm, Göteborg och Malmö. De har olika utrustning och utbildning.

– Det kommer vi att granska. Precis som de föreslår vill vi bättre samverka mellan de tre piketerna, säger Staffan Kellerborg.

Kritiken från kommittén är dock betydligt större än så. Man säger att flera händelser ”antyder att det kan finnas ett grundläggande strukturellt problem inom den svenska polisen.” Exemplen är mordet på Olof Palme, spionen Stig Berglings flykt, dödsskjutningarna vid Stureplan, Osmo Vallos död och polismorden i Malexander.

– Det förstår vi inte. De rör sig på en generell nivå. Det är dessutom dåliga exempel, säger Staffan Kellerborg.

– Utredningen av polismorden i Malexander är kanske av de bästa som gjorts. Med Stureplansmorden är det samma sak, så den kritiken är obegriplig för oss.

Ungefär detsamma säger Staffan Kellerborg om kritiken som polisprofessor Leif GW Persson riktar i dag på aftonbladet.se. Leif GW Persson säger att det bästa vore att sparka hela ledningen.

”Går inte att förstå vad GW Persson menar”

– Det är alltid så att han är så bred i sin kritik. Det är fel på allting, så det går inte att förstå vad han menar. Det blir bara allmänna spyor. Det går inte att kommentera, säger Staffan Kellerborg.

Kommittén skriver att man talat med många som anger bland annat dåligt chefs- och ledarskap som ett av skälen till att det finns problem. Leif GW Persson säger att polisen styrs av jurister och byråkrater.

– Då får han förklara hur han menar. Med hans egen terminologi är han polisbyråkrat, säger Staffan Kellerborg.

– Det går inte att diskutera genom att bara kasta förolämpningar på varandra. Han brukar säga att poliser är lata. Nu är inte poliser som är lata, utan polischefer. Jag vill inte diskutera på den nivån.

Fler artiklar:

Mattias Lundell