Pappa bröt babys arm och ben

Åtalades i dag misstänkt för grov misshandel

NYHETER

I dag väcktes åtal i ännu ett fall av grov babymisshandel.

Åklagaren säger att en tre månader gammal pojke har fått frakturer på fotlederna, flera revben och en underarm.

I dag åtalades pappan för grov misshandel och mamman för medhjälp.

Det åtalade paret har två barn. På tisdagen åtalades pojkens 33-årige pappa för grov misshandel, medan mamman åtalas för medhjälp till grov misshandel. Båda föräldrarna förnekar brott.

Kammaråklagare Lisa Eriksson säger dock till Aftonbladet:

– Föräldrarna har inte kunnat beskriva något händelseförlopp som förklarar skadorna.

Hon säger att pojken utsatts för kraftigt våld. Frakturer tros ha uppstått på såväl fotleder, som ett ben i armen och på flera revben. Babyn har längsgående sprickor på benen.

”Särskild hänsynslöshet och råhet”

Åklagaren skriver:

”Brotten är att bedöma som grova då det förövats mot ett tre månader gammalt barn och NN (namnet på pappan, red.) visat särskild hänsynslöshet och råhet.”

Skadorna på benen är från i december. De andra är äldre och polisen har haft svårt att datera dem.

Enligt åklagaren måste mamman ha vetat om var pappan gjort, eftersom hon ska ha hört babyn skrika av pappans behandling. Hon måste också ha insett att pappan skadat babyn vid ett eller två tillfällen i höstas ”eftersom hon måste ha märkt att barnet känt smärta och då även underlåtit att söka läkarvård.”

– Mor och barn befinner sig just nu på ett utredningshem där de lever under uppsikt, säger Lisa Eriksson.

Tre fall av barnmisshandel

Kammaråklagare Lisa Eriksson hanterar just nu tre fall av barnmisshandel i Västernorrland. En kvinna väntar just nu på rättegång – misstänkt för att ha misshandlat sitt styvbarn. Dessutom är Lisa Eriksson åklagare i det uppmärksammade fallet i Sundsvall, där en flickbaby togs in akut med livshotande skall- och lungskador.

En 19-årig pappa misstänks för grov misshandel, men förnekar brott. Pappan förnekar brottsmisstankarna och säger att skadorna uppstod då han råkade tappa flickan i golvet.

I det fallet misstänks även den 19-åriga mamman misstänkt också för misshandel och medhjälp till grov misshandel. I förhören ska hon ha medgivit att hon nypt och hanterat sitt barn hårdhänt, men har bara erkänt ringa misshandel.

Camilla Norström, Mattias Lundell