Hans Blix varnar Saddam för krig

”Det räcker att titta över gränsen för att förstå allvaret”

NYHETER

Nu skärper svenske Hans Blix tonen mot Irak.

Landet måste lämna nya uppgifter om sina program för massförstörelsevapen – annars är ett krig nära.

– Jag tror att de bara behöver titta över gränsen för att förstå allvaret, säger Blix i en intervju med nyhetsbyrån AP.

Foto: GETTY IMAGES
Hans Blix säger till AP att Irak måste lämna ytterligare dokument, tillåta oövervakade intervjuer med vetenskapsmän och lämna bevis på vilka anläggningar och vapen som har förstörts.

Unimovic-chefen Hans Blix leder FN-inspektörernas arbete i Irak. Trots två månaders hårt arbete säger Blix att det kommer att ta månader innan inspektörerna är klara. Han är dock inte övertygad om att FN:s säkerhetsråd eller USA kommer att ge dem den tiden.

– Det kan hända att de en dag säger: ”Flytta på er grabbar, nu går vi in”, sa Blix till BBC i går.

Enkla besked till Irak

Hans Blix besöker – tillsammans med atomenergiorganet IAEA – Irak på söndag och måndag. Han är övertygad om att världen vill ha en fredlig lösning – och för att Irak ska få det har han en rad enkla besked.

Hans Blix säger till AP att Irak måste lämna ytterligare dokument, tillåta oövervakade intervjuer med vetenskapsmän och lämna bevis på vilka anläggningar och vapen som har förstörts.

Det 12 000 sidor långa dokument Irak hittills har lämnat innehåller helt enkelt för lite.

– Uppvisningen av trupper visar för Irak att det här är det andra alternativet, säger Hans Blix, som syftar på den stora militära upptrappning som sker utanför Iraks gränser när han säger att landet lätt kan förstå allvaret.

Det viktigaste just nu är, enligt Hans Blix, att Irak fortsäatter att aktivt samarbeta.

Tror att de har fler bevis

– Vi tror att de har fler bevis. I den situation de befinner sig i tycker jag att de ska anstränga sig det yttersta för att ta fram dessa, säger Blix till AP.

Tidigare har Unimovic-chefen kritiserat USA och Storbritannien som talat om att de har bevis för att Irak fortfarande har vapenprogram igång – men som inte lämnat dessa. Nu verkar det fungera bättre..

– Vi får mycket mer information från flera källor och vi vill ha det från flera källor eftersom det stärker vår trovärdighet och gör det lättare att hitta platser vi måste besöka, säger Blix.

– Så jag är optimistisk om resultaten.

Mattias Lundell