Fyra svenskor utvisade ur Bolivia

Var på studieresa med skolan - 17 elever och tre lärare är kvar

NYHETER

LA PAZ

Fyra unga svenskor utvisades i natt från Bolivia under dramatiska former.

Kvinnorna fängslades tidigare under dagen misstänkta för "hot mot rikets säkerhet".

De fyra kvinnorna är elever vid Färnebo folkhögskola och 18-21 år gamla. De var i Bolivia för att studera globaliseringens effekter på miljön.

De utvisades till Brasilien eftersom det var därifrån gruppen reste in till Bolivia.

Klasskamraterna finns kvar

Enligt ansvariga på skolan beror utvisningen formellt på att elevernas uppehållstillstånd gått ut.

Kvar i Bolivia finns nu 17 av flickornas skolkamrater plus tre av skolans egen personal. De följer sin ursprungliga resplan och lämnar Bolivia den 18 januari.

- Det är viktigt att man tar reda på om man som svensk medborgare behöver visum och ansvaret för det ligger på den enskilde, säger Gufran Al-Nadaf, redaktör vid UD:s presstjänst.

Hemma i Sverige anser ledningen på folkhögskolan att eleverna blivit utnyttjade i ett politiskt spel och att utvisningen var en överdriven åtgärd.

- Uppgifter har förekommit att de fyra flickorna deltagit i olagliga vägblockader i Bolivia till stöd för kokaodlande bönder. Dessa uppgifter är inte korrekta, upger skolans samordnare Paul Carlsson.

Bolivia skakas just nu av oroligheter. Kokaodlare är i uppror mot regeringens plan att förstöra alla illegala kokaodlingar. I protest har tusentals bönder blockerat landets största motorväg 225 kilometer söder om huvudstaden La Paz. I måndags ingrep polis och militär. Minst 168 personer har gripits.

Tvingades in i plan

Däribland de fyra unga kvinnorna som greps av Interpol i går. Under natten utvisades de till Brasilien.

- De sa att de skulle till migrationsmyndigheten men tog tjejerna till en militär flygbas. De tvingades in i ett litet propellerplan trots att de skrek och grät, säger Magnus Arreflod, lärare på Färnebo folkhögskola.

Kvinnorna fick inte ta med några personliga tillhörigheter.

Anklagas i media

De anklagas inte för några brott, men i lokala medier har beskyllningar spridits. Eleverna kallas ett "hot mot rikets säkerhet". Enligt flera av dagstidningarna och tv-kanalerna har eleverna varit med och finansierat böndernas demonstrationer, vilket den svenska skolans ansvariga dementerar.

I går kulminerade oroligheterna i Chavari, mellan Cachabamba och Santa Cruz. Två unga män dödades när militären öppnade eld. 19-årige Romulo Gonzalez träffades i nacken. En annan man dog av kvävning efter en gasattack.

Polisen beslagtog ytterligare fyra pass från folkhögskoleelever på platsen.

- Det har vi ingen uppgift om, säger Gufran Al-Nadaf.

UD anser inte att det finns någon risk att besöka Bolivia.

- Föreligger det någon risk att resa till ett land eller så går den informationen ut på vår hemsida. Men det finns ingen varning angående Bolivia, säger Gufran Al-Nadaf. .

Studerade förtryck i Latinamerika

Miljö och solidaritet på schemat

Annika Sohlander, Zendry Svärdkrona, Pablo Dalence , Caroline Olsson