Bröt benen av baby

Pappan misstänkt för grov misshandel – sonen är tre månader

Foto: markus sandin
BRÖT AV REVBEN, ARM OCH FOTLEDER När mamman sökte vård för sin tremånadersbaby på Örnsköldsviks sjukhus upptäcktes misshandeln. Pojkens båda fotleder hade brutits av, dessutom fanns det spår av äldre skador på revben och en arm. Pappan är nu åtalad misstänkt för grov misshandel. Mamman är också åtalad – för att hon inte ingrep.
NYHETER

En pappa i Örnsköldsvik misstänks för att ha brutit revben, arm och fotleder på sin tre månader gamla pojke.

Mamman är också åtalad - för att hon lät det ske trots att hon hörde bebisens skrik.

- Hon borde ha reagerat, säger kammaråklagare Lisa Eriksson

Ännu ett fall av svår misshandel av ett barn har avslöjats i Västernorrland.

Två föräldrar från Örnsköldsvik är misstänkta för grov misshandel av sin bebis som föddes i september förra året.

Den 33-årige pappan ska vid flera tillfällen ha gett sig på sonen. Han har visat särskild hänsynslöshet och råhet mot sitt barn, står det i åtalet, och är misstänkt för att ha misshandlat den lille pojken så att båda skenbenen brutits.

- Föräldrarna har inte kunnat beskriva något händelseförlopp som förklarar barnets skador, säger Lisa Eriksson.

Spår av äldre skador

Den lille pojken hade frakturer på båda fotlederna när mamman sökte vård för honom på barnkliniken på Örnsköldsviks sjukhus i mitten av december. Dessutom hade bebisen spår av äldre skador på revbenen och underarmen.

- De tidigare skadorna är läkta och går inte riktigt att datera, men barnet måste ha känt smärta, säger Lisa Eriksson.

En överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har slagit fast att skadorna inte går att förklara med att bebisens skelett är skört.

Pappan häktades dagen före julafton. Samtidigt släpptes den 24-åriga mamman men hon är fortfarande misstänkt.

"Hon borde reagerat"

Åklagaren skriver att mamman hört sin pojke skrika våldsamt när pappan hanterade honom i sovrummet och badrummet. Utan att ingripa.

- Hon borde ha reagerat. Eftersom hon är vårdnadshavare och förälder har hon en garantställning gentemot barnet, säger Lisa Eriksson.

Paret har ytterligare ett barn, en flicka på 1,5 år. Fram till rättegången bor mamman med de båda barnen under uppsikt på ett utredningshem.

Kammaråklagare Lisa Eriksson utreder sedan förra veckan ett annat fall av misstänkt grov barnmisshandel i Västernorrland.

Väntar på intyg

I Sundsvall sitter två unga föräldrar, 19 år gamla, häktade misstänkta för grov misshandel. Deras sju veckor gamla bebis hade livshotande skador när familjen kom till akuten strax före jul.

Lisa Eriksson tror att föräldrarna misshandlat sin flicka ända sedan hon föddes i november.

- Vi inväntar nu rättsintygen från Akademiska sjukhuset och resultaten av den lilla rättspsykiatriska undersökningen som båda ska genomgå, säger Lisa Eriksson

Det åtalet kommer om tidigast en vecka.

I dag börjar rättegången i hovrätten i ett annat mycket uppmärksammat fall där misshandeln ledde till att barnet dog.

Kräver högre straff

Barnets styvpappa dömdes till fängelse i tre och ett halvt år för att ha sparkat ihjäl treåringen för att han bajsat på sig. Tingsrättens dom väckte mycket starka reaktioner.

Över 112 000 av Aftonbladets läsare skrev på ett upprop mot de låga straffen för barnmisshandel som tidningen genomförde tillsammans med Bris, Barnens rätt i samhället.

Ny lag mot barnmisshandel

Andra fall med låga domar

Åklagare välkomnar debatten

Camilla Norström