"Spritgränsen" kryper norrut

Med nya danska skatten lönar det sig att köra 60 mil

NYHETER

Halva priset för en hela Absolut.

800 kronor för fem liter i stället för drygt 1 600 kronor i Sverige.

Så blir det när Danmark sänker spritskatten i oktober.

Gränsen för en lönsam inköpsresa kryper uppåt landet, Systembolaget och Göran Persson oroar sig.

Foto: URBAN ANDERSSON
full ranson Sedan årsskiftet är det tillåtet att ta med sig fem liter sprit, sex liter starkvin, 52 liter vin och 64 liter öl från ett annat EU-land. Åker du till Tyskland tjänar du 6 842 kronor jämfört med att köpa på Systembolaget.

Vid ett möte i Helsingör, en stad där svenskarna redan i dag trängs med sina ölkärror, antydde Persson att den svenska alkoholpolitikens kärna - höga skatter, höga priser - kanske måste överges.

- När Danmark sänker skatten ökar trycket på de svenska marginalerna. Var vi hamnar med vår alkoholskatt beror på hur mycket Systembolaget tappar i försäljning, sa statsministern.

Vackra ord

För Bertil Swartz, vd i Sprit- och vinleverantörsföreningen, var det vackra ord:

- Vi har slagits för sänkt alkoholskatt så länge jag kan minnas. Det har varit höjden av politisk flathet att ingen velat lyssna på oss eller ens velat diskutera saken. Nu verkar det som om Göran Persson drabbats av ett ögonblick av klarsyn.

Minskad försäljning

Enligt Swartz kommer den danska skattesänkningen att få följder för Systembolaget.

- Åtta procents minskning av försäljningen har vd:n Anitra Steen talat om. Jag tror att den kan bli mycket större.

Politisk linje

Gert Knutsson, ämnesråd när det gäller alkohol på socialdepartementet, betonar att Göran Perssons uttalande i Helsingör är i linje med den politik som regeringen haft länge: att följa utvecklingen och handla sedan.

- Vem vet hur mycket införseln från Danmark kommer att öka? Och vem kan säga hur det kommer att påverka Systembolagets försäljning?

Knutsson pekar på det till synes motsägelsefulla faktumet att 2002 var ett rekordår för Systembolaget - trots ökad privat införsel.

- Inför Sveriges EU-inträde och i samband med större kvoter var alla experter överens: Systembolaget skulle drabbas. Så blev det inte.

IOGT upprörda

En som upprördes när han fick läsa vad Göran Persson sagt är Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i nykterhetsrörelsen IOGT-NTO.

- Det är mycket olyckligt och helt obegripligt att statsministern på det viset öppnar för en debatt om sänkt alkoholskatt. Lägre skatt och lägre pris ger ökad konsumtion och ökade kostnader för skador och sjukdomar och olyckor.

Spara 800 kr på 5 liter sprit

Bo Lidén