Pensionshaveriet

1,6 miljoner äldre fick obegripliga besked

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERGA
OBEGRIPLIGT BESKED I fredags fick Göran Torpman sitt pensionsbesked. Men han vet fortfarande inte vilken pension han får. Informationen är obegriplig och skapar oro hos många pensionärer.
NYHETER

Informationsfiasko drabbar 1,6 miljoner pensionärer.

Pensionsbeskeden är så obegripliga att få vet hur stor pensionen blir.

- Jag har fått hjälpa min mamma att förstå, säger socialförsäkrings- minister Berit Andnor.

Försäkringskassan är nedringd av oroliga pensionärer som inte vet hur stor deras pension blir. Beskeden som nu dimper ned hos landets 1,6 miljoner pensionärer skapar mer förvirring än klarhet.

Alla pensionsformer har bytt namn och på beskeden finns bara en summa på pensionen före skatt, något som många pensionärer inte tidigare betalat.

Många oroliga

Socialförsäkringsminister Berit Andnor är skarpt kritisk till hur pensionärerna behandlas.

- Alla har rätt att få veta hur mycket de får i pension. Pensionsbeskeden är svåra att förstå och många har känt en stor oro. Helt i onödan eftersom pensionen blir bättre för de allra flesta, säger Berit Andnor.

Telefonkaos

Ministern har själv fått hjälpa till att reda ut hur stor hennes mammas pension blir. Nu tänker hon se till att misstagen inte upprepas. I dag träffar hon informationsansvariga för Riksförsäkringsverket, Statens Pensionsverk och KPA.

- Vi kommer att få mer information om pensionerna framöver och det är rimligt att kräva att den ska vara begriplig.

Trots att försäkringskassan extrainkallat personal råder telefonkaos på många håll.

- Det var upptaget hela tiden, när jag väl kom fram fanns det ingen handläggare som kunde säga hur stor pension jag får. Personalen vet lika lite som vi, säger Göran Torpman, förtidspensionär i Stockholm.

Förvirringen är extra stor bland de 650 000 pensionärer, framför allt kommunalare, som nu får två pensionsutbetalningar, en från försäkringskassan och resten från KPA. På olika dagar.

"Ledsen för trasslet"

- Vi är ledsna över att vi har trasslat till det för många, att informationen inte är mer lättförståelig. Det är tråkigt eftersom det egentligen är ett glädjebesked för de flesta, säger Robin Lapidus, pressansvarig, RFV.

De flesta får höjd pension, förutom utlandsbosatta och tusentalet änkepensionärer. För många väntar ändå en chocksänkning - genom höjda kommunalskatter.

Maj-Lis Jensell i Stockholm får 450 kronor mindre per månad.

- Samtidigt blir hyran 150 kronor dyrare och elräkningen vågar jag inte tänka på, säger hon.

Detta är den nya pensionen

Änkepension

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM