Allt gick fel – hos polisen

Inpinkade revir och småpåvar bakom fiaskot

NYHETER

GÖTEBORG

Småpåvar som ville behålla sina inpinkade revir.

En rikspolischef som ägnade Sveriges hittills största polisinsats ett förstrött intresse.

Därför gick det åt helvete under EU-toppmötet sommaren 2001.

Foto: niclas hammarström
RÖKRIDÅERNA SKINGRAS Polisledningen bär ett tungt ansvar för att toppmötet i Göteborg i juni 2001 spårade ur. Det visar Göteborgskommitténs utredning.

Mer än tre månader före mötet i Göteborg visste polisen ungefär vad som skulle hända.

Den 15 juni skulle bli den stora aktionsdagen. Demonstranter skulle ta sig in på mässområdet där regeringscheferna träffades. Aktivister skulle starta kravaller vid avspärrningarna. Erfarna demonstranter från hela Europa var på väg.

Men den kunskapen räckte inte. Polisen misslyckades ändå med i stort sett allt. Det är den dystra slutsatsen i den statliga utredning, ledd av förre statsministern Ingvar Carlsson, som undersökt händelserna i Göteborg.

Varför blev det så fel? Trots att man visste vad som skulle hända och trots att 2 500 av landets 16 000 poliser var på plats.

Spårade ur redan 1999

Svaret är tyvärr ganska enkelt. Oklar ledning, prestigetänkande och dålig samordning. Ungefär de ingredienser som alltid leder till misslyckanden.

Det började spåra ur redan 1999 då Rikspolisstyrelsen tillsatte en arbetsgrupp under ledning av Göteborgs polismästare Håkan Jaldung.

Gruppens medlemmar hamnade direkt på kollisionskurs, Håkan Jaldung ansåg helt enkelt att polismyndigheten i Västra Götaland skulle sköta allt. Utan inblandning från Rikspolisstyrelsen, Rikskriminalen eller Säpo.

Västra Götalands duktighetskomplex tog sig många uttryck. Som när chefen för Rikskriminalen Lars Nylén skulle träffa länspolismästare Ann Charlotte Norrås fyra dagar före toppmötet för en lägesbeskrivning. Han fick nöja sig med en betydligt lägre befattningshavare i ett mottagningsrum för allmänheten.

Samma oartiga bemötande fick tre representanter för Säpo med inbokat möte med Norrås. De fick inte heller träffa länspolismästaren.

"Inga Stockholmsfasoner"

Det var kort och gott Göteborg som gällde. I sitt välkomsttal påpekade Håkan Jaldung att några "Stockholmsfasoner" inte skulle tolereras. "Goa Göteborg" var det som gällde.

Rikspolischefen Sten Heckscher ägnar Sveriges hittills största polisinsats ett förstrött intresse. Den samordning som Rikspolisstyrelsen ska ägna sig åt förekom i mycket liten utsträckning.

Den kommissarie på Rikskriminalen, Tommy Hydfors, som skulle samordna en del insatser fick kalla handen. Inte bara av Västra Götaland utan också av de polisdistrikt som skulle bistå med personal. Därför blev det ingen gemensam utbildning, inga samordnade uppköp av utrustning och virrig organisation av förstärkningarna.

De poliser som kom till toppmötet för att hjälpa till fick en halv dags orientering om vad som var på gång, skyddsutrustning fick många köpa själva i sportaffärer.

Tragikomiska missar

En rad katastrofala felbedömningar gjordes. Konsekvenserna blev, åtminstone i efterhand, ibland närmast komiska.

SFrån början trodde polisen i Västra Götaland att det skulle räcka med 500 poliser. Det blev fem gånger så många. 400 kallades först sedan kravallerna startat.

SBrist på poliser ledde till att Håkan Jaldung lät spärra av delar av Göteborgs centrum med containrar i stället för staket och poliser. Polisen hade en "upparbetad kontakt" i branschen.

SEn grupp skulle "moona" för USA:s George W Bush. Men polisen räckte inte till heller till att skydda presidenten från nakna rumpor. Spårvagnar kördes upp framför hotellet för att spärra utsikten.

SAlternativ planering existerade inte heller. De befäl som försökte fick inget gehör för sina planer.

Fel, Heckscher

- Polisen har skött sig på ett utomordentligt, beundransvärt sätt, sa rikspolischef Sten Heckscher efter toppmötet.

Han hade fel. Revirtänkande, oklar ledning och bristande planering ledde till ett gigantiskt misslyckande.

Så ett par ord till er som nu håller på att pysa över av ilska eftersom det inte hade blivit några kravaller utan de militanta aktivisterna.

Det är en självklarhet. Men utredningen rör polisens arbete. Poliser har man för att hantera störningar. Om alla var snälla behövdes de inte.

Så vill kommittén förhindra en repris

I går

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM