Utredare vill ha hinder för arbetskraft från nya EU-länder

NYHETER

STOCKHOLM.Trots tidigare löften från statsminister Göran Persson föreslår en statlig utredning särskilda hinder för de nya EU-medborgare som vill arbeta i Sverige.

  Förslaget möter kritik från flera håll.

Kommer de rika EU-länderna att översvämmas av billig arbetskraft när EU får tio nya medlemmar nästa år? Flera länder befarar det, däribland Tyskland och Österrike, som fått igenom särskilda undantagsregler för de nya EU-medborgarna.

  Men statsminister Göran Persson har försäkrat att Sverige inte ska ha några undantagsregler.

  Nu kommer andra besked. När utredningen om EU:s utvidgning och arbetskraftens rörlighet presenterades på onsdagen framhöll ensamutredaren Berit Rollén att EU:s övergångsregler måste tillämpas även här. Annars riskerar Sverige belastningar på trygghetssystemen.

Social invandring

  - Jag ser en risk för en invandring av grupper som kanske inte har den kompetens vi söker, som kanske inte ens vill hit för att söka arbete men väl söker en bättre tillvaro, sade Berit Rollén, som varnade för en social invandring.

  - Jag tror att det finns en stor marknad för sådan verksamhet, sade Rollén, och jämförde med asylsökande som kommit hit utan asylskäl.

  För att förhindra ett missbruk av det svenska välfärdssystemet föreslår utredaren att "effektiva hinder" sätts upp. Det innebär att Sverige inte tillämpar EU-reglerna fullt ut.

  Till exempel ska inte EU:s definition av arbete, minst tio timmar per vecka, gälla. I stället måste man ha ett arbete med en "svensk normallön" eller "som det går att leva på".

  Inte heller ska invandraren få ett femårigt uppehållstillstånd utan bara ett år i taget. Och för att över huvud taget få det måste man visa att man har ett "seriöst arbete".

Seriös invandring

  Först då ska behandlingen av tillstånden ske lika snabbt som för nuvarande EU-medborgare.

  - Vi kan och bör öppna arbetsmarknaden fullt ut för alla seriösa arbetsgivare och arbetstagare som är beredda att försörja sig själva i Sverige, sade Berit Rollén.

  Utredningens förslag får kritik från flera håll. LO anser att risken för missbruk av svensk välfärd är överdriven.

  "Det finns visserligen en teoretisk risk för ökande kostnader för den svenska välfärden och sjukvården, men inte i den utsträckning som kan motivera utredarens förslag på begränsningar", skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en kommentar.

  Saco:s ordförande Anna Ekström tycker att det är dåligt att utredaren föreslår begränsningar för den fria rörligheten och TCO:s ordförande Sture Nordh finner utredarens förslag "oroande".

Cyniskt förslag

  Svenskt näringslivs vd GöranTunhammar ställer sig helt avvisande.

  - Det är fullständigt fel. Vi är för fri rörlighet för människor och det är lika naturligt som att vi är för fri rörlighet för varor och kapital, säger han till TT.

  Från politiskt håll är reaktionerna blandade.

  - Förslagen är cyniska och vilseledande och spär på fördomarna om människor som rör sig över gränserna, säger moderaternas andre vice ordförande Gunilla Carlsson till TT.

  Folkpartiets Mauricio Rojas är däremot mer positiv till utredningen och tycker att diskussionen om riskerna är befogad.

Persson vill inte ta ställning

Statsminister Göran Persson vill inte ta ställning till Rolléns förslag i sak.

  - Men det här bekräftar vår grundläggande bild att vi inte behöver känna någon oro för att det blir några allvarliga störningar på den svenska arbetsmarknaden.

  - Det huvudsakliga är att hon säger att det kommer att kunna fungera i svensk ekonomi och att det är till fördel för oss.

  Ifall entreprenörer medvetet missbrukar systemet för att få in människor i Sverige kan det enligt Persson bli aktuellt med övergångsregler, men han tror i grunden inte att det behövs några.

  - Vi har en tillsatt en utredning för att gå igenom det och det finns inte mycket i den som gör att jag tror att vi kommer behöva ha det.

  - Rollén har lagt förslag om att hindra missbruk av sociala förmåner. Finns det specialfall av det slaget ska vi täppa till det. Men det grundläggande är att vi inte kommer få någon våldsam anstormning. Jag tror det blir ett väldigt litet problem, säger Persson, som tror att den fria rörligheten i grunden kommer att gälla.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM