Hiv-kvinnan dömd för sex

Värmländsk dom har skapat våldsamma protester - i Frankrike

NYHETER

PARIS

Den 32-åriga kvinnan hade hundratals oskyddade samlag med tre män - trots att hon visste att hon var hiv-smittad.

Nu har hon dömts till ett års fängelse och 120 000 i skadestånd.

Domen har orsakat våldsamma protester - i Frankrike.

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
kondomattack mot svenska ambassaden Aktivister i den militanta föreningen Act Up genomförde i går en aktion mot den svenska ambassaden i Paris sedan domen mot den svenska kvinnan blev känd. Kondomer med blodfärgad vätska kastades mot ingången.

Flera plakat klistrades upp vid ingången till ambassaden vars grindar var stängda. Kondomer med blodfärgad vätska kastades mot väggarna.

- Hiv-smittade kriminaliseras! Sverige är skyldigt! ropade demonstranterna.

Ett 15-tal medlemmar ur den militanta föreningen Act Up deltog i demonstrationen. Act Up verkar för homosexuellas och hiv-smittades rättigheter i samhället.

Fick ett års fängelse

Gårdagens protest var en reaktion mot en dom i en svensk tingsrätt som i veckan refererades av franska nyhetsbyrån AFP.

I början av januari dömde tingsrätten en 32-årig hiv-smittad kvinna i Värmland till ett års fängelse och 120 000 kronor i skadestånd för att ha haft hundratals oskyddade samlag med tre män, trots att hon visste att hon var smittad.

Sexbrottet som skakar orten i Värmland där både kvinnan och hennes offer bor rullades upp, sedan hennes förre make tipsade polisen om hennes smitta.

I förhör erkände kvinnan att hon legat med två män som hon namngav. Den tredje mannen hörde av sig till polisen sedan han läst om fallet i en lokaltidning och förstått att det rörde sig om kvinnan han hade ett förhållande med.

Ett av offren säger i förhör:

- Dagarna innan jag fick svar på hiv-testet var de värsta i mitt liv. Jag kunde inte sova, jag låg och tänkte att jag smittat min fru, att våra barn skulle bli föräldralösa.

Mannen hade ett tiotal oskyddade samlag med den smittade kvinnan under några månader 1997.

Ingen blev smittad

Vad hon inte berättade var att hon smittats med hiv via en blodtransfusion 1994.

En annan man hade ett sexuellt förhållande med kvinnan i över ett år. I februari 2000, i samband med att hon blev gravid, berättade hon att hon precis fått veta att hon var smittad.

- Tiden efter att jag testat mig var som en mardröm. Jag slutade fungera, säger mannen i förhör.

Den tredje mannen som kvinnan hade sex med började höra rykten om att hon var smittad.

- Jag frågade henne, men hon nekade.

Ingen av männen blev smittad.

"En skam för Sverige"

- Det är inte det väsentliga. Domen är en skam för Sverige. Ansvaret för smitta vid oskyddat sex måste ligga på båda parter, säger Act Ups vice ordförande Xavier Héraud till Aftonbladet.

I Frankrike debatteras om våldtäktsmän ska genomgå obligatoriskt hiv-test. Act Up fruktar att Sverige kan betraktas som modell för ny lagstiftning i Frankrike.

Oisín Cantwell, Magnus Falkehed

ARTIKELN HANDLAR OM