Hon jagas i hela landet

Mamman dödade sin baby – nu har hon kidnappat sin femåriga dotter

1 av 4 | Foto: POLISEN
"hon är farlig för sitt barn" Martina Sinahan, 24, tillsammans med sin dotter. I går kidnappade hon den i dag femåriga flickan från hennes dagis. Polisen betecknar mamman som farlig för sitt barn. 1999 dödade Martina Sinahan sin nyfödde son genom att kväva honom.
NYHETER

VÄSTERÅS

Martina Sinahan, 24, jagades i natt av polis över hela Europa.

Strax före klockan 14 i går kidnappade hon sin femåriga dotter från ett daghem i Västerås.

Martina Sinahan vårdas vid rättspsykiatrin i Sala - dömd för att ha dödat sin nyfödda pojke.

Polisen i Västerås har utfärdat rikslarm efter Martina Sinahan som misstänks för människorov. Hon är också efterlyst inom hela Schengenområdet.

- Vi betecknar henne som farlig för sitt barn, säger Ulf Palm, informationsansvarig vid polisen i Västerås.

Tog taxi till stationen

Polisens hittills hetaste tips är att Martina Sinahan åkte taxi från dagiset till järnvägsstationen i Västerås tillsammans med dottern.

Tipset lämnades till polisen vid 11-tiden på torsdag förmiddag - men spåren efter mamman slutar vid stationen.

- Det gick ett tåg till Stockholm vid 14.30 och det finns även direktbuss till Arlanda, men de kan ha rest åt något annat håll.

Passet saknas

Enligt polisen har man ännu inte hittat mammans pass.

- Det finns en möjlighet att hon kan försöka fly ur landet med barnet. Därför har vi gått ut med en efterlysning.

Polisen vädjade i går till medierna om att publicera namn och bild på kvinnan.

- Såväl pappan som de sociala myndigheterna är informerade om det, säger Ulf Palm.

Flygplatser bevakas

Ett stort polispådrag jagar sedan 15-tiden i går kvinnan, busstationer, tåg och flygplatser bevakas. Men ännu vid denna upplagas pressläggning har sökandet varit resultatlöst.

- Vi fortsätter att förhöra personal och andra som varit i kontakt med henne. Det har ännu inte gett något. Efter lunch kommer vi att sätta oss i ett möte för att dra upp riktlinjerna för det fortsatta arbetet, säger Ulf Palm till aftonbladet.se på torsdagsförmiddagen.

Polisen misstänker att kidnappningen var spontan och framkallad av ett beslut från de sociala myndigheterna om att ta ifrån Martina Sinahan vårdnaden om den femåriga dottern.

Flickan är redan omhändetagen av de sociala myndigheterna i Västerås enligt LVU (Lagen om vård av unga) och utplacerad hos tillfällig fosterfamilj.

Rätt att träffas

Men under de tre år Martina Sinahan har vårdats på den rättspsykiatriska kliniken i Sala har hon också haft umgängesrätt med sin dotter.

I går morse reste Martina Sinahan ännu en gång de fyra milen till Västerås från Sala för att träffa sin dotter. I hennes sällskap fanns vårdpersonal.

Besöket i Västerås inleddes med ett möte vid barn- och ungdomspsyk. Vårdarna från den rättspsykiatriska kliniken återvände hem.

Under mötet fick Martina Sinahan veta att hon fråntagits vårdnaden. I sällskap med personal från barn- och ungdomspsyk fick Martina Sinahan sedan besöka dottern på förskolan.

Medan hon lekte med dottern gick personalen från socialtjänsten tillbaka till arbetet.

Kom tillbaka

Martina Sinahan stannade kvar till tolvtiden.

Då tog hon farväl och gick ensam mot stationen för att ta bussen tillbaka till Sala. Men en dryg timme senare, när barnen har rast kl 13.40-13.50 kommer Martina Sinahan tillbaka till förskolan. Ingen av skolans lärare upptäcker henne. Men när flickan saknas vid inringningen berättar hennes kamrater att mamman varit där. En timme senare får polisen larm om vad som hänt.

Polisen vädjar om hjälp

Thomas Gustafsson, Caroline Olsson, TT