Därför misshandlas barn – frågor och svar

NYHETER

Två föräldrapar är misstänkta för grov misshandel av sina spädbarn.

I Svea hovrätt pågår rättegången mot mannen som tidigare dömts till fängelse för att ha sparkat ihjäl sin styvson.

Med hjälp av psykolog Olof Risberg från Rädda barnen försöker Aftonbladet i dag förklara det fruktansvärda - hur man kan slå sitt barn.

Varför slår man sitt barn?

- Det finns ingen generell förklaring, men våld mot små barn är ett uttryck för desperation och kaos. Alla kan bli tokiga, även på ett värnlöst spädbarn, speciellt om det är ens första barn och man inte förstår varför barnet gråter samtidigt som man själv är uttröttad. Om man har en allvarlig personlighetsstörning kan man gå över gränsen. Sedan finns det förmodligen en liten grupp som är livsfarlig, som ser något slags njutning i att plåga.

Vilka slår sina barn?

- Människor som är i kris och som har en känslomässig störning. I en harmonisk familjetillvaro slår man inte plötsligt av benen på sitt barn utan det är något som byggs upp, en cirkel av misslyckanden som accelererar.

Finns det några gemensamma drag hos dem som slår barn?

- Människor i nöd blir mer desperata, som med allt annat elände är det vanligare hos människor som har det svårt. Arbetslöshet och missbruk är till exempel bra grogrunder, och vi lever i en tid som bygger mycket på framgång. Om man inte tillhör den priviligerade gruppen är risken stor att man gräver ned sig och om man är olycklig är man en sämre förälder.

- Men det är viktigt att påpeka att de flesta familjer med små resurser inte slår sina barn.

Har de som slår barn själva blivit misshandlade som små?

- En del har fått lära sig att det är så det går till. Om man är psykiskt labil som vuxen finns sannolikheten att man själv haft det rätt svårt som barn och därför inte lyckats bygga upp den stabilitet man kan vila mot när man är utmattad och desperat.

Hur minskar man brotten mot barn?

- Genom förebyggande insatser och mod från samhället sida. Mödra- och barnhälsovården, barnomsorgen och skolan, ja egentligen alla som upptäcker en familj i nöd måste reagera och inte vara rädd att ställa frågor. På mödravården har man också en skyldighet att informera att det inte är så rosenrött att bli förälder. Att bli förälder är tungt och tufft och innebär en stor förändring, oregelbunden sömn och kanske försämrad ekonomi. Vi måste nyansera bilden av den heliga familjen.

- Föräldrar måste stå ut med granskning. Om BVC frågar varför man luktar sprit är det rimligt att man har ett samtal om det. Vi kan inte utgå ifrån att ingen har med oss att göra. Det kanske är priset vi får betala när många misslyckas och skadar sina barn.

Vilket ansvar har socialtjänsten?

- Att hjälpa mer än kontrollera. Att sätta in snabba åtgärder om någon slår larm för då har det redan gått långt. Att våga ställa frågor.

Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM