Poliser i rånarluvor bland aktivisterna

NYHETER

Civilklädda poliser iklädda rånarluvor deltog i kravallerna i Göteborg.

Det framgår av Göteborgskommitténs betänkande.

- Vi har burit sten men inte slängt någon, säger en polis.

Både polisen och Säpo hade civilklädda spanare på plats under kravallerna i samband med EU-toppmötet i Göteborg.

Deras uppdrag var att samla information om aktivisterna och deras planer, skriver Göteborgs-Posten, som tagit del av de delar av betänkandet där spanarnas insatser kommenteras.

Iklädda rånarluvor och med stenar i händerna, till synes redo att kasta dem, fanns de civilklädda poliserna - sida vid sida med de stenkastande aktivisterna.

"Inte kastat en enda sten"

Rykten har gjort gällande att det var polisen spanare som provocerade fram våldsamheterna under demonstrationerna.

Till Göteborgskommittén kommenterar en av de civilklädda poliserna - en kommissarie - spanarnas insatser så här:

”Vi har inte satt i gång ett enda dugg. Vi har inte slängt en enda sten. Vi har inte på något sätt provocerat någonting. Vi har funnits i leden, precis bredvid dem och som jag sa vi har burit sten. Vi har stått bredvid dem med balaklaver (rånarluva) och burit sten men vi har inte slängt en sten. Det är det som skiljer oss åt."

Kunde inte hjälpa kollegorna

I rapporten framgår vidare att de poliser som fanns bland de stenkastande aktivisterna kände frustration och vanmakt när de såg det våld som kollegorna utsattes för – utan att kunna hjälpa till av rädsla för att röja sin identitet.

- Man kan kritisera polisen för mycket, men inte för att de skaffar sig underrättelse och medvetande om hotbilder, säger Ulf Adelsohn, tidigare landshövding och ledamot av Göteborgskommittén, till Göteborgs-Posten.

Fredrik Rundkvist