Hej då, Havel

Nu lämnar tjeckiens president scenen

NYHETER

Beundrad och en legendar under sin livstid.

Hur ska Tjeckien klara sig utan Vaclav Havel?

Stående ovationer från alla parlamentsledamöter mötte presidenten när han i går höll sitt avskedstal.

Striden om vem som ska bli hans efterträdare har redan börjat.

Foto: ap
tack för mig Tjeckiens förste president Vaclav Havel kliver nu åt sidan efter tolv år. Han hyllades som en hjälte när han i går höll sitt avskedstal.

Havel personifierar den så kallade sammetsrevolutionen – den fredliga övergången från kommunistisk diktatur till demokrati.

Hösten 1989 förvandlades Havel på några dagar från dissident och samhällets fiende nummer 1 till nationens frälsare och statsman.

Bytte ut bohemlooken

Bohemlooken i form av raggsockor och skrynklig skjorta som Havel hade när Aftonbladet ringde på hans dörr några dagar före revolutionen fick han snabbt byta ut mot kostym och lackskor.

Den enkla men charmiga lägenheten på Rasinova Nabrezi-gatan lämnades till förmån för kristallkronorna i presidentpalatset.

I stället för samhällsomstörtande pjäser fick han skriva politiska tal.

Men hans ledarstil som president var informell. Han fortsatte att umgås i konstnärskretsar. Han bjöd in Frank Zappa och gjorde honom till kulturambassadör. Vid ett besök i Vita huset bad han särskilt att Lou Reed skulle spela under middagen. Reed inspirerade det tjeckiska bandet Plastic People som för 35 år sedan i hemlighet fick spela in sina sånger i Havels sommarstuga.

Övergången från kommunistsamhälle till marknadsekonomi var långtifrån smärtfri. Men utåt framstod Tjeckien ändå som ett lyckat exempel tack vare Havels status som internationell statsman av rang. På hemmaplan har han på senare år inte varit lika hyllad.

Havel är bara 66 år men grundlagen förbjuder honom att ställa upp till omval.

Tvingades sluta röka

Dessutom har Havels tolv år som president kantats av hälsoproblem. Han har tillbringat nästan ett helt år under sin tid vid makten på olika sjukhus.

Tidigare kedjerökte han. När läkarna 1996 tvingades plocka bort en cancertumör och samtidigt en bit av hans ena lunga gav Havel upp den lasten. Några år senare akutopererades han för perforerad grovtarm och hölls vid liv med elchocker.

Få skandaler

Privata skandaler har det varit ont om. En del höjde på ögonbrynen när han ganska snart efter sin första hustrus död gifte om sig med 18 år yngre skådespelerskan Dagmar Havlova.

Havel har lovat att inte blanda sig i politiken den närmaste tiden. Han börjar med att ta en lång semester i sin villa i Portugal. Läkarna anser att luften där gör honom gott.

Hans enda inbokade engagemang är att i sommar delta i en paneldiskussion om Pragvåren 1968 vid ett av landets universitet. Han lär dessutom överösas av föreläsningsinbjudningar från hela världen.

– Jag har aldrig lyckats hålla tyst och kommer inte att helt kunna lämna det offentliga livet, sa Havel i sitt avskedstal. Det vore emot min natur.

Kanske återupptar han pjäsförfattandet nu när han slipper skriva så många tal.

Fyra kandidater till presidentposten

Wolfgang Hansson