Kvinna åtalas för att ha dödat sitt barn

NYHETER

KALMAR

Den nyfödde pojken hittades död i ett buskage i Långasjö i Småland. Han låg naken i snön och hade skador på huvudet.

På torsdagen åtalades pojkens mamma för i första hand barnadråp.

- Min klient säger att hon inte känt till sin graviditet och att hon inte haft för avsikt att skada barnet, säger den 21-åriga kvinnans försvarare, advokat Eva Kullman till TT.

Men kammaråklagare Åsa Adolfsson anser att kvinnan dödat sitt barn strax efter förlossningen. Därefter lämnade hon den nyfödda pojken utan tillsyn i skogen, skriver hon i åtalet.

Åklagaren menar att kvinnan i alla fall har orsakat pojkens död genom att inte förvissa sig om att barnet levde efter födseln. Ett medvetet risktagande, enligt Åsa Adolfsson. Därför kommer hon att yrka på att kvinnan åtminstone ska dömdas för grovt vållande till annans död.

Släpptes

Det var i början av december som en förbipasserande man hittade blodspår i snön intill en parkeringsplats i Långasjö söder om Emmaboda. Efter att ha följt spåren hittade han den döda spädbarnskroppen under buskaget. En och en halv timme senare kunde polisen gripa ett tyskt par i en lastbil vid färjeläget i Trelleborg.

Både den 21-åriga kvinnan och den 35-årige mannen häktades några dagar senare, hon för barnadråp och han för dråp. Mannen släpptes dock nyligen ur häktet och misstankarna mot honom tycks vara avskrivna. TT har inte lyckats nå åklagaren för en kommentar.

Rättegång

Barnadråp är en brottsrubricering som bara kan användas mot kvinnor som dödat sitt barn i ett upprivet tillstånd efter förlossningen. Det maximala straffet för barnadråp är sex års fängelse jämfört med tio års fängelse för dråp eller upp till livstid om det gäller ett uppsåtligt mord.

Rättegången sker på måndag i Kalmar tingsrätt. Advokat Eva Kullman kommer att yrka på att delar av rättegången ska hållas bakom stängda dörrar.

Anna Nyberg/TT