Fritt fram för odling av hampa

Folkhälsoministern besviken efter EU-dom

NYHETER

BRYSSEL/LAHOLM

För ett och ett halvt år sedan fick lantbrukaren Ulf Hammarsten i Skottorp utanför Laholm sin hampaskörd beslagtagen av polisen. Sedan dess har han varit misstänkt för narkotikabrott. På torsdagen slog EU:s domstol i Luxemburg fast att det svenska förbudet mot industrihampa strider mot EU-rätten.

  Ulf Hammarsten togs på sängen när TT nådde honom med beskedet. Han hade just tänkt sig att ta reda på vad som kunde göras för att något skulle hända i Luxemburg.

  - Jättebra. På lördag öppnar föreningen Hampanätet en utställning om industrihampans olika användningsområden i Göteborg, sade han.

  Själva beslutet var kanske inte så överraskande. Redan i oktober rådde domstolens generaladvokat Christine Stix-Hackl domstolen att fatta det beslut som kom på torsdagen.

Besviken minister

  En som var mindre nöjd på torsdagen var folkhälsominister Morgan Johansson. Regeringen har hela tiden sett frågan om industrihampa som narkotikapolitisk. Till TT sade han att domstolens beslut naturligtvis måste respekteras.

  - Ur folkhälsoperspektiv hade det varit bra om vi kunnat behålla förbudet. Problemet med industrihampa är att det är svårt att skilja ut den från hampa som går att missbruka.

  - Därför är det viktigt att vi nu bygger upp ett kontrollsystem så att vi kan säkerställa att det är industrihampa som odlas, säger han.

  Ulf Hammarsten och hans advokat Leif Silbersky skall fundera på om de skall kräva skadestånd av staten.

  - Jag har förlorat två skördar och varit misstänkt för narkotikabrott i femton månader, säger Ulf Hammarsten till TT.

Ny sådd till våren

  Nu vill han börja planera årets sådd. Den bör ske i början av april.

  - Jag har i avvaktan på utslaget inte köpt något utsäde ännu. Nu gäller det att få tag i certifierat utsäde i antingen Tyskland eller Polen, säger han.

  Den industrihampa som får odlas enligt EG:s lagstiftning får inte innehålla högre halt av THC, tetrahydrocannabinol, än 0,2 procent.

  Det finns 15-16 sorter av industrihampa som är godkända. Ulf Hammarsten poängterar särskilt att hela växten, från rot till blomma, kan tas tillvara i produktionen.

  - Av roten kan man utvinna medicin som är bra mot gikt. Frukterna ger en olja med många användningsområden, bland annat i diskmedel. Industrihampa är dessutom bra som byggisolering och kan användas för textilfärgning.

  Föreningen Hampanätet har cirka 70 medlemmar. Det är inte bara Ulf Hammarsten som delgivits misstanke om brott efter att ha odlat hampa. Tingsrätten på Gotland inväntade också domstolens utslag. Där har tre personer delgivits misstanke om brott i samband med hampaodling.

Lennart Hansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM