Blix: Irak måste samarbeta mer

USA misslyckades ändra tidtabellen för Irak-
inspektionerna

NYHETER

BRYSSEL

FN:s säkerhetsråd gick inte med på att ändra tidtabellen för vapeninspektionerna i Irak så som USA föreslog på torsdagen.

  Samtidigt varnade på chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, Irak för bristande samarbetsvilja.

Foto: AP
Blix och Solana träffades i dag.

USA befarar att tidsfristen för Irak blir för alltför lång men fick inte stöd av övriga rådsmedlemmar. USA:s FN-ambassadör John Negroponte sade vid det slutna mötet att USA vill försäkra sig om att Irak inte får intrycket att "vi håller på att glida tillbaka till ett läge där allt är som förut".

  Bakgrunden är att vapeninspektörerna arbetar med stöd av två FN-resolutioner, 1 284 från 1999 och 1 441 från förra året. Resolution 1 284 ålägger inspektörerna att rapportera till säkerhetsrådet den 27 mars. Den senare stipulerar en rapport den 27 januari. I tisdags sade president Bushs säkerhetsrådgivare att januaridatumet bör vara startpunkten för ett beslut om ett eventuellt anfall mot Irak.

Tidtabellen ligger fast

  Rådet kom aldrig till beslut men de flesta medlemmarna sade att 1999 års resolution, som också talar om möjligheterna att häva sanktionerna mot Irak, inte kan ändras eller förbises.

  Chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix varnade samtidigt Irak för bristande samarbetsvilja, rapporterar TT:s korrespondent från Bryssel.

  Blix gjorde på torsdagen en snabbvisit i Bryssel för att träffa bland andra EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana. På söndag reser han till Irak, där omkring 140 inspektörer letar efter massförstörelsevapen.

  - Budskapet vi vill ta med till Bagdad är att situationen är mycket spänd och mycket farlig, sade Blix efter mötet.

Två vägval

  Blix påpekade att "alla" vill se en verifierad avrustning av Irak och att det finns två vägar att gå för att nå det målet. Den ena vägen är en väpnad konflikt. Den andra är FN:s vapeninspektioner.

  - Irak måste göra mer än hittills för att göra detta till en trovärdig väg, sade Blix.

  Enligt Blix räcker det inte med att Irak öppnar dörrar till de platser som inspektörerna vill besöka. Blix efterlyser ett mer aktivt samarbete. Bland annat vill han att regimen letar i arkiven efter dokument och att den presenterar personer som är inblandade i Iraks vapenprogram, så att de kan intervjuas antingen utan övervakning eller utanför landet.

  - Om Irak är helt säkra på att de inte har något att dölja så borde de vara angelägna att de som intervjuas ska kunna tala utan att känna sig hotade, sade Blix.

Natoskepsis

  Blix ska lämna en rapport till FN:s säkerhetsråd 27 januari. Blix betecknar det som en uppdatering och räknar med att rådet begär ytterligare en uppdatering av läget till mitten av februari. Hur lång tid som behövs för en slutrapport hänger på Iraks samarbetsvilja.

  Inom Nato finns stor skepsis inför att bistå USA i ett krig. Alliansens generalsekreterare George Robertson förklarade i Aten att man inte tagit ställning till USA:s formella begäran om assistans. Frågan ska diskuteras i högkvarteret i Bryssel nästa vecka.

  Natolandet Turkiet meddelade samtidigt att flera ledare i Mellanöstern har bjudits in till Ankara för att diskutera hur ett krig kan undvikas.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM