Populäraste plugget

Höglandsskolan får högsta betyg - av eleverna

NYHETER

Här är Stockholms populäraste gymnasieskola.

Lilla Höglandsskolan i Bromma får toppbetyg av sina elever.

- Här syns man, säger Therese Hamsten, 18.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
de trivs på höglandet När eleverna betygsätter trivseln står den lilla skolan som vinnare. Höglandsskolan i Bromma med 180 gymnasieelever får bäst betyg i Stockholm. Therese Hamsten, Eric Holmberg och Erik Svensson i årskurs tre uppskattar att alla känner alla.

Det är trångt i skolan. Korridorerna är smala och det råder brist på både klassrum och uppehållsrum. Dessutom är elevernas valmöjligheter begränsade. Här finns bara natur- och samhällsvetenskapligt program, båda med estetisk inriktning.

Men när gymnasieeleverna i Stockholm får sätta betyg på sina skolor placerar sig Höglandsskolan i topp. Det visar Stockholms stads årliga gymnasie-

undersökning.

"Alla känner alla"

- Här får man mycket bättre kontakt med lärarna än på många andra skolor. Alla känner alla, säger Therese Hamsten, 18, som går i klass S3.

Det är en så kallad vertikal skola med förskola, grundskola och gymnasium. Totalt går där 450 elever varav 180 i gymnasiet. Och småskaligheten och den goda stämningen är elevernas förklaring till att de trivs.

- Jag sökte till Höglandsskolan för att det är en lugn skola. Här finns inget bråk som på många större skolor, säger Eric Holmberg, 18, i N3.

Den 15 februari ska ansökningarna till höstens gymnasieprogram vara inne. Höglandsskolans nytillträdda rektor Bernt Boström räknar med höga intagningspoäng till skolan.

- Vi har ett väldigt tryck och det är överfullt i ettan. För några år sedan var det inte alls så. Men då hade kanske inte skolan gjort sig känd, säger han.

I den årliga gymnasieunder-

sökningen får eleverna i årskurs tre bland annat svara på hur de blir bemötta och sedda, vad de tycker om lärarna och hur trivseln på skolan är. Och när skolorna rankas utifrån elevernas helhetsomdömen placerar sig tre ytterstadsskolor i topp: Höglandsskolan, Blackeberg och Hässelby.

Sämst betyg får S:t Görans gymnasium.

Elever har flyttats

- Det finns många skäl till det, säger Hans Cederberg, rektor på S:t Göran. Den här skolan har fått ta emot elever från flera andra skolor som lagts ner, bland annat Stadshagen och Katarina västra. Många av eleverna har haft det jobbigt, eftersom de flyttats till en skola som de inte sökt till.

Så rankar eleverna Stockholms skolor

”Nu räcker det med friskolor”

I Stockholm finns 30 fristående gymnasieskolor.

Nio nya startar i höst.

Nu tycker Stockholms gymnasiechef Per Engback att det räcker.

Mest skolkande i Skärholmens gymnasium

Gunnar Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM