Flykten till New York

Hennes enda chans var att lämna landet

NYHETER

VÄSTERÅS

När hoppet om att få behålla dottern var ute såg Martina Sinahan ingen annan utväg än att fly.

Men hon hade aldrig räknat med att kidnappningen av dottern skulle leda till en sådan massiv polisinsats.

När Marina Sinahan greps hade hon bara varit på fri fot under två dygn.

Foto: polisen
Marina Sinahan.

Den dramatiska flykten med dottern inleddes i onsdags klockan 13.45 i Västerås och avslutades klockan 18.55 i går i New York.

Allt tyder på att flyktvägen var noga genomtänkt.

Den utlösande faktorn kom i måndags.

Socialkontoret i Västerås såg då till att Marina Sinahan fick en kopia av deras inlaga till länsrätten inför de förhandlingar som väntar där den den 21 februari.

Då avgörs om Martina Sinahan ska få behålla vårdnaden om sin dotter eller ej.

Tillsammans med personal från psykiatriska kliniken i Sala kunde hon sedan, sida för sida, gå igenom vilka skäl de sociala myndigheterna har för att ta ifrån henne vårdnaden om dottern.

Skjutsades från kliniken

På tisdagsmorgonen skjutsades sedan Martina Sinahan till Västerås av vårdare från kliniken. Hennes första programpunkt var ett besök hon sitt juridiska ombud i vårdnadstvisten, advokat Rolf Levin.

Han berättar att Martina Sinahan var mycket nedstämd och orolig när hon kom in på hans kontor.

– Jag försökte förklara för henne att detta ska tas upp i länsrätten innan det ska verkställas, säger advokat Rolf Levin.

– Men hon var övertygad om att socialen skulle ta dottern ifrån henne. Jag är övertygad om att detta var den utlösande faktorn som fick henne att ta flickan och fly utomlands.

Efter mötet med advokaten åkte Martina Sinahan tillsammans med personal från rättspsyket till Malmaberg östra förskola. Där hade hon sedan tillsammans med en förskollärare ett möte med en representant från barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Mötet hölls klockan 10.30 och man diskuterade hur det gick för dottern.

Efter mötet återvände representanten från BUP till sitt arbete medan Martina Sinahan fick umgås en stund med sin dotter i närvaro av en förskollärare.

Därifrån skulle Martina Sinahan gå ensam till stationen för att ta nästa tåg till Sala.

I stället gick hon hem till sin bostad där hon hämtade sitt och dotterns pass samt alla pengar som hon hade sparat de senaste åren.

Klockan 13.30 var det rast på förskolan. Tio barn och två lärare gick ut på skolgården.

Klockan 13.45 befann sig båda lärarna samtidigt på baksidan under några minuter. Martina Sinahan som väntat en bit bort såg då sin chans.

Hon gick då raskt fram till sin dotter, tog henne i handen och gick därifrån.

Gick ut med efterlysning

Att flickan saknades upptäcktes först några minuter senare när det var dags för alla barn att gå in.

– När läraren börjar leta efter henne säger ett av barnen att ”hennes mamma var ju här och hämtade henne”, berättar Barbro Johansson, områdeschef för förskolan.

Martina Sinahan och hennes dotter satt då redan i en taxi på väg mot stationen. Bilen hade hon beställt klockan 14.02 till en adress en bit från förskolan.

Klockan 14.40 fick polisen larmet och började genast söka. När Martina Sinahan inte återvände till Sala som planerat gick polisen ut med en efterlysning.

Från stationen i Västerås åkte Martina och dottern buss till Örebro där de sågs vid niotiden på kvällen.

Utfärdat rikslarm

Västeråspolisen hade då redan utfärdat rikslarm och också gått ut med en efterlysning till landets alla nyhetsmedier där mammans identitet och fotografi förmedlades.

Klockan 23.07 sände polisen även ut en efterlysning i hela Schengenområdet.

Det dröjde dock till nästa eftermiddag innan polisen fick veta var Martina Sinahan befann sig – ombord på planet till New York.

Samtidigt larmades polisen i New York via Interpol.

Thomas Gustafsson, Lennart Håård