Hon åkte via Norge – och lurade Schengen

NYHETER

Martina Sinahan lurade alla. Svensk, norsk och fransk polis.

Hon var efterlyst i hela Schengen – men lyckades ändå ta sig ombord på planet till New York.

– Det är sånt som tyvärr kan hända, säger Carina Ericsson, vakthavande befäl vid svenska Sirene-kontoret.

Svensk polis utfärdade rikslarm och Schengenlarm. Man sökte på bussar och tåg, hotell och flygplatser.

Men Martina Sinahan lyckades lämna landet tillsammans med sin dotter. Först flydde hon till Norge.

Kände igen namnen

Av en tillfällighet läste en anställd vid Air Frances kontor på Gardemoens flygplats utanför Oslo tidningen VG vid 16-tiden i går eftermiddag.

Han såg bilden på Martina Sinahan och hennes dotter och kände igen namnen. Tidigare i går morse hade han hjälpt dem att checka in på morgonplanet till Paris. Mannen larmade flygplatspolisen vid Gardemoen och berättade vad han visste.

En och en halv timme senare, klockan 17.30 i går kväll, hade Oslopolisen kontrollerat uppgifterna och larmade kollegerna i Sverige.

Då satt Martina Sinahan redan på ett Air France-plan över Atlanten. På väg mot New York.

Planet landade kl 18.55 på JFK-flygplatsen. Om den Air France-anställde larmat en och en halv timme senare är det möjligt att hon lyckats försvinna med dottern i USA.

Att resa inom Schengen är fritt. Inga kontroller görs vid gränsen mellan Sverige och Norge, inte heller mellan Norge och Paris.

Men gränspolisen vid flygplatsen i Paris borde i går förmiddags ha hindrat henne från att lämna Schengen. Klockan 23.07 kvällen innan – i onsdags – gick larmet ut efter Martina Sinahan över hela Schengen.

– Det är en gåta hur hon lyckades passera gränskontrollen i Paris, säger Ulf Palm, informationsansvarig vid polisen i Västerås.

”Ska inte kunna ske”

Samma sak säger Carina Ericsson, vakthavande befäl vid Sirene-kontoret i Stockholm – den samarbetsorganisation inom Schengen som ska se till att efterlysta personer stoppas.

– Det ska inte kunna ske, men det finns alltid brister i ett system. Det är varje enskilt Schengenlands ansvar att ta fram rutiner för att hantera en passkontroll vid in- och utresa i Schengen, säger hon.

– Men det finns alltid hål. Den här gången lyckades hon ta sig ut. Jag har ingen förklaring varför. Frankrike var informerat – men tydligen inte gränspolisen i Paris.

Finns det anledning för Sirene att se över rutinerna?

– Nej, det här är sånt som tyvärr kan hända, säger Carina Ericsson.

Petter Ovander