- Nya lagen mot tvångsgifte är tandlös

Advokat: föräldrar som gifter bort sina barn ska kunna dömas till fängelse

NYHETER

Från nästa årsskifte stadgar en ny lag att ingen svensk under 18 år får gifta sig, varken i Sverige eller utomlands.

Den ska skydda de unga från tvångsgifte.

Men lagen är tandlös, anser Elisabeth Fritz.

Ett tiotal personer om året får dispens för att gifta sig fast de är under 18.

Men det finns ett stor mörkertal av familjer som gifter bort sina barn utan att söka dispens.

Det säger advokaten Elisabeth Fritz till Ekot idag på fredagen. Hon har stor erfarenhet av arbete med kvinnor som utsatts för hedersrelaterade brott.

Skärpningen av lagen innebar bland annat att 18-årsgränsen gäller för svenska medborgare även om man gifter sig utomlands.

Men Elisabeth Fritz anser att lagen måste bli ännu skarpare för att effektivt kunna skydda flickor i patriarkala miljöer.

Hon tror att ett hot om fängelsestraff måste till:

– Vi måste, tror jag, gå in och ändra lagen. Det skulle passa väldigt bra under sjunde kapitlet som behandlar brott mot familj, att man förtydligar att vigselförrättare och föräldrar som viger eller samtycker till de här äktenskapen kan riskera åtal. Och påföljden ska också kunna vara ett fängelsestraff, säger hon till Ekot.

Sahlin beredd att se över lagen

Integrationsminister Mona Sahlin säger till Ekot att hon kan tänka sig ytterligare en lagändring:

-Vi har fört diskussioner med många religiösa samfund, Och jag kräver att de tar plats i debatten om hederskulturen. Att ledarna inom samtliga kyrkor visar att de inte accepterar att man påtvingar äktenskapsliknande former inom sina samfund för den som är yngre än 18 år.

– Om den diskussionen inte går att föra längre, om det här inte upphör, så visst är jag beredd att titta på om man skulle kunna stärka lagstiftningen i det här avseendet.

Simone Söderhjelm