"Jag kände mig skitäcklig"

Elevernas egna berättelser om hur de sextrakasserats av lärare

NYHETER

Skolverket har gjort en enkät bland skolelever om sexuella trakasserier.

29 elever uppger att de utsatts för sexuella trakasserier av lärare.

Aftonbladet.se uppmanade elever att mejla till oss och berätta vad de råkat ut för.

De 29 elever som svarade Skolverket att de utnyttjats sexuellt var 1,3 procent av alla som deltog i enkäten.

Den gjordes bland elever i årskurserna åtta och nio.

Statistiskt skulle det innebära cirka 2 700 elever i Sverige från de två årskurserna.

Elevernas berättelser om lärarnas sextrakasserier spänner från antastanden till vad som närmast kan kallas våldtäkt.

Gemensamt för många av elevernas berättelser är att de några år efteråt djupt ångrar att de inte anmält händelserna.

”Jag och många fler tjejer i högstadiet ansåg att en av våra lärare var obehagligt närgången. Så fort man råkade ha en tröja som avslöjade något av bysten så satte han sig på kanten till våra bänkar och "dreglade", och gav oss små kramar om axlarna när han stod bakom stolen för att "förklara" någonting.”

”En manlig lärare friade till mig tre gånger, han sade att det gick rykten på skolan att vi var ihop - men alla kompisar och andra visste att jag hade en pojkvän. En gång hjälpte han mig med något med datorn i datasalen, och han använde zip-filer. Han sade att han vågade knappt skriva kommandot unzip + filen som kallades mitt namn. Skulle aldrig ha märkt något om han inte hade påpekat det. En sommar hade jag kortkort kjol och ena dagen kommenterade han att mina ben var för bleka för att ha kort kjol, en annan dag ville han vara en mygga på mitt lår!”

En 17-åring skriver om ett övergrepp som inträffade för några år sedan. En lärare lockade hem henne och två flickor till sig, bjöd på sprit och antastade flickorna. Det slutade med att en av dem hade samlag med honom och att 17 åringen blev övertalad att ge honom oralsex, en sexakt hon inte tidigare varit med om.

”?jag kände mig skitäcklig och kunde knappt äta något på flera dagar

Nu efteråt är jag så jävla förbannad på den där jävla grisen för vad han gjorde mot oss och säkert en massa andra tjejer också. Jag har ringt honom en gång, i somras och hotat att polisanmäla honom och att ringa rektorn på skolan, det var så jävla skönt att höra hur arg och rädd han blev då.”

”Vi hade en lärare i bild på 70-talet som alltid försökte smeka tjejerna i klassen och om man var tillmötesgående så fick man högre betyg.

I gymnasiet hade jag en idrottslärare som lade armen om mig och sa "Värst va du e mål-kåt" när vi spelade fotboll.”

”När jag gick i sjunde och åttonde klass fanns det en gymnastiklärare som alltid skulle ta på oss tjejer. Varenda gång vi var i omklädningsrummet och skulle duscha så kom han in med en klocka och frågade vems klockan var. Det var samma klocka varje gång...”

Simone Söderhjelm