Sundsvallsföräldrar åtalas för grov misshandel

NYHETER

SUNDSVALL.Föräldrarna till den Sundsvallsbaby som misshandlats svårt åtalades på fredagen. Enligt åklagaren handlar det om grova brott eftersom våldet förövats mot en barn som endast var några veckor gammalt.

De båda 19-åriga föräldrarna åtalas för grov misshandel. Mamman åtalas dessutom för misshandel och medhjälp till grov misshandel, för att hon som ansvarig vårdnadshavare inte förhindrat att barnet utsatts för grovt våld och kränkande behandling.

  Ingen av föräldrarna erkänner att de skadat sin baby.

  Polisens förundersökning och läkarnas utlåtanden visar att den lilla flickan misshandlats ända sedan hon kommit hem från BB.

  Flickan har bland annat ådragit sig skallbensfrakturer och blödningar i hjärnan, bröstkorgsfrakturer, brott på båda lårbenen samt frakturer på båda armarna. Skadorna är omfattande och livshotande och kammaråklagare Lisa Eriksson framhåller att föräldrarna visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Kolik

  Föräldrarna misstänks båda för att ha deltagit i den svåra misshandeln.

  Föräldrarna har i polisförhören berättat att de haft det jobbigt med den lilla flickan som hade svår kolik och skrek nätterna igenom. Föräldrarna uppger också att barnet har haft svårt att äta och ofta kräkts.

  Det enda våld som föräldrarna erkänt är mamman som erkänt att hon en gång gett sin lilla flicka ett nyp i kinden så att ett blåmärke uppstod.

  Pappan hävdar att den svåra skallskadan uppstod då barnet genom en olyckshändelse ramlade i golvet. Men enligt läkarnas bedömning är skadorna så omfattande att de vållats genom annat våld.

Babyn mår bättre

  Den 19-åriga mamman har i polisförhör berättat att hon reagerat på att pappan utsatt sin dotter för en allt för omild behandling. Åklagaren menar att mamman borde ha insett att detta gjorde ont på flickan och då hon inte ingripit har hon främjat den brottsliga gärningen.

  Tillståndet för den svårt misshandlade babyn från Sundsvall har förbättrats. Hon vårdas inte längre med livsuppehållande hjälpmedel på intensivvårdsavdelningen.

  För en tid sedan beslutade socialnämnden i Sundsvall att flickan ska tvångsomhändertas.

  Senare under nästa vecka kommer de båda föräldrarna i Sundsvall att ställas till svars vid Sundsvalls tingsrätt.

Ove Byström/TT