Fler än någonsin drabbas av kräksjukan

Expert: "Den kommer härja fram till maj"

NYHETER

Rekordmånga svenskar drabbas av årets vinterkräksjuka.

Experterna har aldrig sett något liknande.

– 800 000 svenskar kommer insjukna – en riktigt svår epidemi, slår chefsmikrobiolog Kjell-Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet fast.

I somras kom rapporter från England om en ovanligt aggressiv form av calicivirus. I oktober nådde det Sverige och redan efter en vecka hade viruset fått full fart.

– Vanligtvis brukar vinterkräksjukan smyga igång i juletid, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Härjar fram till maj

Årets vinterkräksjuka betecknas som en riktigt svår epidemi, närmare tio procent av befolkningen ser ut att drabbas.

– Jag har aldrig sett sett något liknande, det är en helt ny erfarenhet, säger Kjell-Olof Hedlund.

Rapporter om vinterkräksjukan har kommit från i stort sett alla delar av landet och flera sjukhusavdelningar har fått stänga. Fram till maj beräknar Smittskyddsinstitutet att vinterkräksjukan kommer härja.

– Och man blir inte immun mot viruset så det går att drabbas flera gånger, säger Kjell-Olof Hedlund som nu samarbetar med kollegor runt om i Europa för att analysera årets calicivirus.

Går inte att stoppa

För att minska risken att insjukna rekommenderar Kjell-Olof Hedlund noggrann hygien och att man helst stannar hemma ett par dagar även efter det att man verkar vara frisk. Allt för att inte sprida smittan.

- Det är vad man kan göra. Epidemin går inte att stoppa, den lever sitt eget liv nu, säger Kjell-Olof Hedlund.

Tidigare artikel:

Kajsa Hallberg