Vaktbolagets olagliga foton

Securitas har ett hemligt register på 600 snattare

1 av 7
TOG EN PENNA Mannen som greps av väktare i ett av Stockholms köpcentra hade snattat. Han fördes till vaktlokalen där han hölls fast så att han kunde fotograferas.
NYHETER

Vaktbolaget Securitas fotograferar snattare och missbrukare som grips.

Uppgifterna sparas i pärmar.

- Rena kriminalregistren, säger en väktare som själv varit med och fotograferat gripna.

Det har pågått i många år. De gripna känner naturligtvis till det, liksom alla som jobbar på fältet. Men inte många pratar om det öppet. Alla vet att det är olagligt.

- Våra mellanchefer känner till det här. De flesta av dem har ju själva jobbat ute tidigare, säger en väktare. Jag tror polisen också vet om det, men de ser mellan fingrarna.

I det register Aftonbladet tagit del av, och som upprättats av Securitaspersonal, finns nära 600 bilder på gripna personer.

Fast i strypgrepp

En del står nämnda med namn. En del även med personnummer.

Av bildtexterna att döma är de flesta tagna 1999.

Alla har inte ställt upp frivilligt. En man hålls fast i en form av strypgrepp.

- Jag hade varit på bröllopsfest och vi hade hållit på hela natten, berättar mannen på bilden.

- På morgonen var jag fortfarande berusad, jag minns inte så mycket. Men jag var inne i en affär i köpcentret och tog en penna och någonting. Jag vet inte varför, men det var dumt. Man gör dumma saker ibland när man är berusad.

Mannen berättar hur han sedan blev förd till bevakningsbolagets lokal i köpcentret och att fotograferingen skedde där. Någon möjlighet att säga nej fanns inte. Händelsen inträffade för ett antal år sedan.

Väktaren som håller fast honom bär uniform från Svensk bevakningstjänst. I vilken utsträckning det bolaget också fotograferar sina "grip" är inte känt. Bilden finns dock med i det register som Securitas disponerar.På en annan bild vrider en handskbeklädd hand upp huvudet på en man, som möjligen är drogpåverkad, så att hans ansikte kan fotograferas.

Bildtexterna på andra bilder kan lyda: "Tjuv, narkoman, kompis med X från Norsborg." "Ryss, stortjuv." "Blatte.Glassbar."

- Kameror tillhandahålls av centrumledningarna. Officiellt ska vi använda dem för att dokumentera klotter och skadegörelse för att komplettera polisanmälningar, säger en tidigare väktare.

Kränkande former

- När någon gripits hämtar man kameran. Fotograferingen brukar ske inne i någon butiks fikarum, omklädningsrum eller så förs den gripne till vaktlokalen.

Hur reagerar de gripna när de ska fotograferas?

- En del vet inte att det är olagligt. Andra bryr sig inte. De vet att de får mer problem med oss om de inte samarbetar.

Väktaren berättar att fotografering ibland skett under kränkande former, där flera andra personer fått vara med och tittat på.

Samlas i pärmar

Vad används registren till?

- De brukar samlas i pärmar, "buspärmar". De ligger i vaktlokalerna. När någon ny börjar i distriktet brukar han titta i pärmarna tillsammans med någon som varit där längre. Man pratar om vilka som är farliga och brukar vara beväpnade, om någon narkoman brukar ha sprutor på sig och vara aggressiv.

- Så det handlar om att öka säkerheten för varandra.

Så syftet är gott?

- Ja, men vi har ju en lag i Sverige. Vaktbolag som Securitas, som ofta berömmer sig själva, arbetar med metoder som är felaktiga både etiskt och juridiskt.

... här är fler bilder ur väktarpärmarna

Anders Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM