Mutskandal på Systemet

Vd Anitra Steen gav fem butikschefer sparken i går

1 av 2 | Foto: HANNA TELEMAN
"Det är oerhört allvarligt" Systembolagets vd Anitra Steen är skakad av muthärvan. Fyra butikschefer riskerar att bli dömda till två års fängelse för att de mot betalning sett till att vissa leverantörers varor sålt i stora mängder.
NYHETER

Systembolaget skakas av en korruptionshärva.

Genom att betala mutor till butikschefer misstänks tre leverantörer ha tjänat miljonbelopp på extra försäljning av sprit, vin och öl.

- Det som skett är oerhört allvarligt, säger Anitra Steen, vd för Systembolaget.

När Systembolagets vd Anitra Steen tar emot Aftonbladet i sitt kontor i centrala Stockholm har hon suttit i krismöte hela dagen.

Tidigare under dagen har hon gett fem butikschefer sparken sedan de brutit mot Systembolagets inköpsregler.

Fyra av dem riskerar dessutom att dömas till två års fängelse för mutbrott. De misstänks ha tagit emot pengar i utbyte mot att de sett till att tre leverantörer fått sälja stora mängder av sina varor i butikerna.

Chefer polisanmäls

Under gårdagen kallades också de tre leverantörerna av sprit, vin och öl till huvudkontoret. Där fick de veta att de ska polisanmälas för misstänkt bestickning. Om de fälls i en domstol kan de få upp till två års fängelse.

Anitra Steen berättar att de aktuella butikerna är medelstora och ligger i Mellansverige.

Korruptionshärvan upptäcktes i samband med Systembolagets ordinarie uppföljning av varusortimentet.

- Vi upptäckte att det fanns oförklarliga förändringar i dessa butikers sortiment vilket fick oss att misstänka ett samarbete mellan butikscheferna och leverantörerna, säger Anitra Steen.

Försäljningen ökade

- Vissa varor hade köpts in i stora mängder trots att de normalt inte efterfrågas. De fick en stor exponering. På så sätt manipulerades efterfrågan och försäljningen ökade.

Efterfrågan blev så stor att de tre leverantörerna lyckades få in sina varor i det ordinarie sortimentet.

Systembolaget har monopol på försäljning av alkoholvaror till privatpersoner i Sverige. En leverantör som får med sina varor i det ordinarie sortimentet kan därför räkna med rejält ökad försäljning och därmed stor vinst.

De tre leverantörerna kommer nu att få sina märken indragna på Systemet.

- Att vi upptäckte detta visar att våra rutiner fungerar, säger Anitra Steen.

Cheferna bestämmer vilka varor som tas in

Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM