Femåringen på väg till Sverige

NYHETER

VÄSTERÅS/NEW YORK. Den femåriga svenska flickan som rövades bort av sin mamma i onsdags kommer att hämtas tillbaka till Sverige under de närmaste dagarna.

Det blir pappa som reser till New York för att hämta henne.

- Hon verkar inte förstå vad som händer, det är tur i oturen att hon bara är fem år, säger Johan Montelius, svensk vicekonsul i New York som nu har hand om flickan.

I dag klockan 11 hölls häktningsförhandlingar i Västerås om flickans mamma. Kvinnan häktades i sin frånvaro och ett meddelande om beslutet skickas nu till de amerikanska myndigheterna.

USA avgör om kvinnan ska avvisas direkt eller om det krävs en begäran från Sverige om att hon utlämnas.

På flykt med dottern

Mamman sitter fängslad sedan 19.50 i torsdags kväll då hon greps på John F Kennedy-flygplatsen i New York. Hon hade då varit på flykt med sin dotter i mer än två dygn.

Brottsmisstanken är egenmäktighet med barn.

Ärendet handläggs av den internationella åklagarkammaren i Uppsala där chefsåklagare Thomas Häggström begärde den 24-åriga mamman häktad i går.

När hon återvänder till Sverige beror på amerikanska myndigheter.

- Om de väljer ett utlämningsförfarande kan man räkna med att det tar månader, blir det däremot en avvisning så går det väldigt fort, säger chefsåklagare Thomas Häggström.

Mamman har undersökts av läkare som konstaterat att hon mår bra.

"Pappan hämtar henne"

Socialkontoret i Västerås, som formellt är vårdnadshavare, arrangerar den femåriga flickans hemresa.

- Det blir sedan pappan som ska komma och hämta henne här i New York. Vi vet ännu inte när, säger Johan Montelius.

Socialkontoret har i sin utredning slagit fast att mamman bör fråntas vårdnaden om sin dotter. Men i den utredning som gjorts inför förhandlingarna finns också experter som anser att hon ska återfå vårdnaden när hon blir frisk.

Länsrätten i Västerås tar upp vårdnadstvisten för ett avgörande den 21 februari.

Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM