Plötsligt blev han ”bilägare”

Offer för en förfalskare - blir jagad av kronofogden

NYHETER

Utan att veta om det kan du bli bilägare och få massor av p-böter.

Michael Wärns namnteckning förfalskades med ett streck och gjorde honom till ägare av två skrotbilar. Nu jagas han av kronofogden.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
SKYLDIG 7 000 I snart ett halvår har Michael Wärn förgäves försökt övertyga myndigheterna om att han inte äger två skrotbilar. Han jagas av kronofogden för p-böter som den tidigare bilägaren dragit på sig.

Michael Wärn, 20, har aldrig sett bilarna, trots att de flera gånger fått parkeringsböter i närheten av hans bostad i Tyresö. Den tidigare ägaren till bilarna, en 22-årig man från Tyresö, känner han bara till namnet.

- Jag har ingen aning om vem det är eller hur han fått tag i mitt personnummer. Men han ska bo här i närheten, säger Michael Wärn.

Trots att hans namnteckningar på fordonens registreringsbevis uppenbart är förfalskade, trots polisanmälan och kontakter med Vägverkets bilregister står han kvar som ägare. Och med jämna mellanrum kommer nya krav på p-böter hem i brevlådan.

Han kan inte låna

Flera av kraven finns registrerade hos kronofogden och Michael Wärn kan varken ta lån, hyra en lägenhet eller ens teckna ett telefon-abonnemang.

- Det här kan påverka hela min framtid, säger Michael Wärn.

Det har snart gått ett halvår sedan namnförfalskningen polisanmäldes. Men polisen har inte stort hopp om att kunna hjälpa Michael Wärn.

- I det här läget är man nästan rättslös. Jag har försökt få tag i den tidigare ägaren, men han är aldrig hemma. Nu är han efterlyst och ska hämtas till förhör. Men vi vet inte var han är, säger kriminalinspektör Stig Larsson, Nackapolisen.

Svårt skydda sig

Han konstaterar att det i dag är vanligt att bilar skrivs över på andra för att undgå böter och skatter. Möjligheten att skydda sig är små, då Vägverket inte gör några kontroller av namnteckningar.

Detta bekräftas av Ulf Löfdahl, sektionschef på bilregistret i Arjeplog.

- Har fordonets registreringsbevis skrivits under av säljare och köpare är det masshantering som går maskinellt, säger han.

Vad gör man om ens namnteckning har förfalskats?

- Då vänder man sig till Vägverket och motsäger sig ägarbytet, så gör vi en utredning, säger Ulf Löfdahl.

I Michaels Wärns fall skrev Vägverket till bilarnas tidigare ägare och bad om ett yttrande. Men då han aldrig hörde av sig beslutade Vägverket att Michael tills vidare får stå kvar som ägare.

Nu ligger ärendet hos länsrätten som ska avgöra vem som är skrotbilarnas egentliga ägare. När ärendet tas upp är ännu inte bestämt.

Michael Wärns skulder

Gunnar Svensson