Skogsbränder hotar Canberra

Turister evakueras - två personer har omkommit

Foto: ap
ELDSTORMEN HAR NÅTT FÖRORTERNA Skogsbränderna utanför Australiens huvudstad har hittills krävt ett liv. 50 till 100 hus har brunnit ner.
NYHETER

Hela Canberra, Australiens huvudstad med 300 000 invånare, hotas av bränder som härjar bortom all kontroll. Brandkåren rapporterade på söndagen att bränderna hade krävt två människoliv och att 388 hem hade bränts ned i stadens utkanter det senaste dygnet.

Foto: ap
En privatperson försöker rädda sitt hus med vatten från trädsgårdsslangen.

Tidigare uppgav brandmanskapet att de hade förlorat kontrollen över de skogsbränder som de senaste dagarna trängt allt närmare Canberra, cirka 30 mil sydväst om miljonstaden Sydney. Undantagstillstånd proklamerades i Canberra, där hundratals utländska diplomater bor.

Hela lördagen skymdes solen av den tjocka brandröken. Längs fem fronter trängde lågorna in bland förstäderna. Tusentals människor tvingades lämna sina hem och myndigheterna förklarade hela staden som katastrofområde. Parlamentet, som inte har någon session just nu, täcktes av ett lager av aska. Premiärminister John Howard väntades flyga in till staden under söndagen för att bedöma skadornas omfattning.

När skymningen föll över staden kröp nya brandhärdar allt närmare en anläggning dit evakuerade människor hade förts. Det nya brandhotet tvingade dem att fly vidare i sökandet efter en säker uppehållsort. En man rapporterades ha avlidit av rökförgiftning när han kämpade för att rädda sitt hus i förorten Duffy.

40 grader

Canberra-sjukhuset, två kilometer från bränderna, blev utan elektricitet. Ett tjugotal människor vårdas där för brännskador eller rökskador. Två svårt brännskadade flögs till Sydney.

Brandförsvaret uppmanade alla invånare i Canberra att fylla sina badkar och hålla sig beredda att snabbt lämna sina hem. I många villaområden sprutade invånarna vatten på hustaken i hopp om att slippa få sina hem nedbrända.

Det var omkring 40 grader varmt i Canberra på lördagen och det blåste kraftigt, vilket drev brandfronterna allt närmare staden och gjorde släckningsarbetet nästan omöjligt.

Plundrare

Australien har de senaste månaderna upplevt en av de värsta torkperioderna på hundra år. Hela det väldiga busklandskapet är snustorrt och minsta gnista kan utlösa en katastrof. Veckorna före jul var det storstaden Sydney som hotades av bränder. Och medan Canberra just nu är den värst ansatta staden, pågår samtidigt de svåraste bränderna på ett halvsekel i Snowy Mountains-området sydväst om Canberra.

Regeringschefen i Huvudstadsterritoriet, John Stanhope, sade att söndagen kan bli en ännu värre dag, eftersom både värmen och blåsten väntas tillta.

I några av Canberras nedsotade förstäder iakttogs en handfull plundrare rota igenom övergivna villor. Brandförsvaret misstänkte också att några bränder var anlagda.

Turister evakueras

Ett tusental turister har evakuerats från byarna Thredbo och Perisher uppe i bergen medan invånarna har tillåtits stanna kvar för att hjälpa brandmännen att rädda deras hus.

Dussintals hem utanför Canberra rapporterades på lördagen ha brunnit ner och ett 30-tal mindre samhällen utanför staden hotas av hettan och lågorna.

Tusentals människor har evakuerats i sydvästra delen av Australien.

Katastrofområde

Myndigheterna har förklarat delar av området runt huvudstaden för katastrofområde. Ansvarige ministern Jon Stanhope har beslutat om undantagstillstånd i den del som innefattar Canberra och förstäderna.

I staden Duffy utanför Canberra var människor förtvivlade.

- Mitt hus har brunnit, det är borta, berättar Alan Latta för BBC.

- Min fru och dotter saknas, jag kan inte hitta dem någonstans. Allt vi hade är borta.

Minst en man rapporteras ha omkommit i lågorna men räddningsmanskap befarar att elden krävt fler dödsoffer.

Hettan gör det omöjligt att närma sig husen och en mer noggrann undersökning kommer inte att kunna göras förrän elden är släckt.

Många har fått brännskador

Dussintals människor har hittills fått vård för olika typer av brännskador och rökskador.

På lördagen var elden ännu inte under kontroll. I stället förvärrades läget i delstaterna New South Wales och Victoria av hettan och starka vindar drev elden framför sig.

Värsta på 50 år

Inne i miljonstaden Canberra täckte den tjocka gråsvarta röken himlen. I förstäderna syntes inte ett spår av solen. I stället var det elden från brinnande hem som lyste upp omgivningarna.

Räddningstjänsten försöker stoppa elden med brandgator i Snowy Mountains och nationalparken Kosciuszko, men hettan och vinden gör arbetet både svårt och riskfyllt.

Caroline Olsson, TT