Tusentals okända kärnvapendokument hittade i Irak

Upptäcktes hemma hos forskare - beskriver anrikning av uran

NYHETER

FN.s vapeninspektörer har hittat tusentals tidigare okända dokument om kärnvapen i Irak.

Pappren hittades hemma hos en ledande irakisk forskare.

Beslaget gjordes vid en husrannsakan på lördagen.

Det handlar om sammanlagt 3.000 tidigare okända dokument som uppenbarligen har med kärnvapenteknik att göra, sade IAEA:s chef Mohammed al-Baradei på lördagen.

Handlingarna påträffades hemma hos en ledande irakisk forskare i inspektörernas första husrannsakan av detta slag.

Forskaren själv förnekade ''kategoriskt'' att det skulle finnas någon koppling mellan de påträffade papperen och Iraks forna kärnvapenprogram.

Fortsätter slå till mot privata bostäder

I en intervju gjord av det amerikanska nyhets-tv-bolaget CNN ställde al-Baradei sig ändå frågande till varför irakierna inte tidigare sagt något om dessa dokument.

Han förklarade också att inspektörerna i sin jakt på massförstörelsevapen eller tecken på sådana kommer att fortsätta att slå till också mot privatbostäder, trots irakiska protester mot sådana aktioner.

Dokument från 1980-talet

Det kommer också att bli fler överraskningsräder om irakierna fortsätter att dölja information.

-Vi har inte fått dessa originaldokument tidigare och det är just detta vi har betonat; att Irak bör vara föregripande, vi skulle inte behöva leta rätt på dessa dokument själva, sade al-Baradei.

-De måste själva lägga fram bevisen, annars kommer vi att fortsätta att bege oss till olika anläggningar, olika platser, privathem, fabriker.

Al-Baradei sade att papperen, som nu håller på att översättas, är från 1980-talet och talar om ''laserteknik använd för anrikning av uran i syfte att tillverka kärnvapen''.

Blix till Bagdad på söndag

-Vi vet att de inte har gått så långt, tillade IAEA-chefen.

Al-Baradei och Hans Blix, chef för FN:s inspektionsorgan Unmovic, reser på söndagen till Bagdad för att tala med irakiska regeringsföreträdare. Den 27 januari ska vapeninspektörerna avlägga rapport i FN:s säkerhetsråd om granskningsarbetet inne i Irak.

Läs också:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM