Sex gripna av brittisk antiterrorpolis

NYHETER

Polisen i Storbritannien meddelade på lördagen att den hade gripit sex män i två antiterroristingripanden vid Gatwick-flygplatsen utanför London och vid ett statligt underrättelseorgans bas i Cheltenham i västra England.

Tre av männen greps av brittiska polisens specialstyrka mot terrorism då de mellanlandade på Gatwick, rapporterade Scotland Yard på lördagen. Trion kvarhölls ännu i helgen på en polisstation i centrala London.

En polistalesman sade att männen är 28, 29 och 30 år gamla men vägrade att lämna några som helst uppgifter därutöver om de gripnas nationalitet eller härkomst. Inte heller klargjordes det om männen greps när de anlände till Storbritannien eller när de skulle lämna landet.

Polisingripandet troddes dock inte ha något samband med de gripanden som antiterroristpolisen de senaste veckorna gjort i norra London och i Manchester, där en polisman höggs ihjäl med kniv under ett tillslag. En 27-årig man av algerisk härkomst sitter gripen för mord på polismannen och mordförsök på fyra andra poliser.

Den brittiska antiterrorlagen ger polisen rätt att kvarhålla misstänkta i en vecka, sedan måste de häktas eller släppas.

Vid Cheltenham-basen, som benämns med förkortningen GCHQ (Government Communications Headquarters - Regeringens kommunikationshögkvarter), greps tre andra män på lördagen i enlighet med den brittiska antiterroristlagen. En polistalesman sade att ett vittne hade sett männen ''uppträda misstänkt''.

GCHQ är ett underrättelse- och säkerhetsorgan som förser regeringen med information om terrorism och svåra brott. Organisationen har ett nära samarbete med Storbritanniens inrikes och utrikes underrättelsetjänster, MI5 och MI6.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM