Chefer fick miljon- bonus skattefritt

vd avslöjade läkemedels- företaget - fick sparken

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Multinationellt företag Wyeth är ett av världens tio största läkemedelsföretag Här är företagets svenska kontor i Solna.
NYHETER

Åtta svenska toppchefer på läkemedelsjätten Wyeth fick miljoner i bonus - utan att betala skatt.

Cheferna satte in pengarna på utländska konton.

Aftonbladet kan i dag publicera hemliga dokument som visar att fusket pågick i flera år.

Wyeth är ett av världens tio största läkemedelsföretag och mest känt för Lanzo - som nu gått om Losec som Sveriges mest använda magsårsmedicin.

Jorden runt

I fredags avslöjade den ansedda tidningen New York Times att toppchefer på läkemedelsjättens svenska kontor fått miljoner i bonus, pengar de inte betalade skatt för.

Direktörerna fick checkar med bonuspengar direkt från moderbolaget i USA och satte sedan in pengarna på egna konton i Luxemburg, Schweiz och USA.

Wyeth anklagas nu för att ha satt den här typen av utbetalningar i system i åtminstone 50 av sina dotterbolag runt om i världen - vilket har lett till att avslöjandet om de svenska cheferna fått stor uppmärksamhet i USA.

Aftonbladet har tagit del av konfidentiella dokument som visar att fusket pågick i åtminstone sex år, mellan 1994 och 1999.

Företagets interna handlingar visar att sex miljoner kronor betalades ut i bonus till åtta chefer mellan 1994 och 1998. Skattemyndigheten hade tagit ungefär tre miljoner kronor av dessa pengar - om cheferna redovisat dem som inkomst i sina deklarationer.

Betalade inte skatt

De hemliga dokumenten visar också att det svenska kontoret struntade i att betala tre miljoner kronor i egenavgifter och arbetsgivaravgifter under samma år.

En av cheferna som tog emot bonuspengarna bekräftar för Aftonbladet att de inte betalade skatt.

- Man tog en personlig risk. Men vi har själva betalat skatt på allting i efterskott, med straffskatt och allt, säger direktören.

Fusket avslöjades av Wyeths nordiska bolags förre vd Peter Rost.

- En kollega som skulle sluta berättade det här för mig en bit in på år 2000. Han sa att det fanns en gammal överenskommelse inom företaget om att chefernas bonusar skulle hållas hemliga.

Tvingad sluta

Rost kontaktade bolagets revisor som efter utredning uppmanade företaget att betala in utfyllnadsskatt för cheferna.

Företaget beslutade dessutom att betala in fyra miljoner kronor i skatt för sina chefer för åren 1994-99.

Rost, som stämt Wyeth för att han tvingades sluta som vd som följd av att han avslöjat direktörerna, säger att han är säker på att läkemedelsjättens chefer även i andra dotterbolag struntat i att betala skatt.

Palle M Christensen, nuvarande vd för Wyeth i Norden, tar avstånd från chefernas fuskande.

- Det var fel gjort. Självfallet ska man betala skatt. Men det är inte företaget som gjort fel, de här personerna skulle själva betala in skatten. Och det har de gjort i efterhand.

Oisìn Cantwell